Στα 600 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις 5ετίας που θα επιδιώξουν συμψηφισμό με clawback

Επενδυτικές προτάσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων είναι έτοιμες να υποβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες της χώρας προκειμένου να επωφεληθούν από τις διατάξεις του νόμου περί συμψηφισμού επενδυτικών ποσών με μέρος του clawback με το οποίο επιβαρύνονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σύνολο των επενδύσεων σε ορίζοντα 5ετίας υπολογίζονται στα 600 εκατ. ευρώ, ενώ ποσό 50 εκατ. ευρώ θα συμψηφιστεί με το clawback το δευτέρου εξαμήνου του 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω μέτρο που δίνει μια μικρή ανακούφιση στις εταιρείες, είχε έμμεσα εξαγγείλει ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων μια μεγάλης μονάδας της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen. Επίσημα το στίγμα αυτής της μεταρρύθμισης ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και πριν από περίπου ένα μήνα έγινε νόμος του κράτους.

Το πρώτο αυτό βήμα για την ενίσχυση της φαρμακοβιομηχανίας υλοποιείται με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα φέρει την υπογραφή του Άδωνη Γεωργιάδη και του Βασίλη Κικίλια. Τη στιγμή αυτή προσδιορίζονται οι δαπάνες που θεωρούνται επιλέξιμες για να συμπεριληφθούν στον συμψηφισμό του clawback, ώστε να υπάρξει διαφάνεια και αντικειμενικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΚΥΑ θα προβλέπει για το 2019 τον συμψηφισμό μέχρι 50 εκατ. ευρώ και για το 2020 μέχρι 100 εκατ. ευρώ. Σύσσωμος ο κλάδος του φαρμάκου χαιρέτισε την κυβερνητική πρωτοβουλία, όμως επισημαίνεται πως το ποσό που θα μοιραστεί είναι πολύ μικρό αν αναλογιστεί κανείς ότι το συνολικό clawback προσεγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ.

Το πρώτο βήμα λοιπόν που γίνεται για να μειωθεί αυτή η επιβάρυνση είναι η επερχόμενη ΚΥΑ για το συμψηφισμό κεφαλαίων που επενδύονται. Όμως επειδή οι φαρμακευτικές είναι διατεθειμένες να υποβάλλουν προς συμψηφισμό δαπάνες άνω των 100 εκατ. ευρώ κόμη και για το 2019, ο κ. Γεωργιάδης και το επιτελείο του προχωρά στη διατύπωση συγκεκριμένων παραμέτρων για τον καθορισμό των δαπανών αυτών.

Τονίζεται ότι τα ποσά που θα υποβληθούν για να συμψηφιστούν με clawback θα πρέπει να αφορούν υπογεγραμμένες συμβάσεις και υλοποίηση μέσα σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.

Παράλληλα εξ αρχής διατυπώθηκε προβληματισμός για το πώς θα μοιράζονται τα επίπεδα των συμψηφισμών, δηλαδή τι θα αφορά σε επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη που γίνονται συνήθως από πολυεθνικές φαρμακευτικές και τι θα αφορά σε παραγωγικές επενδύσεις τις οποίες κατά βάση υλοποιούν οι ελληνικές βιομηχανίες.

Όλα τα παραπάνω θα συγκεκριμενοποιούνται στην επικείμενη απόφαση ώστε να μην υπάρχουν «γκρίζες» ζώνες. Ήδη μια πρώτη μορφή της ΚΥΑ έχει κυκλοφορήσεις στους εκπροσώπους των εταιρειών και βεβαία υπήρξαν παρατηρήσεις. Μάλιστα , σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν αλλαγές στο αρχικό κείμενο το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση μεταξύ υπουργείων και θεσμικών εκπροσώπων εταιρειών.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
clawbackεπενδύσειςφαρμακευτικές εταιρίες