Στα 795 εκατ. έκλεισε το 2020 το clawback για τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα

Δεν επιτεύχθηκε η μείωση του clawback για το 2020 στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έκλεισε στα 795 εκατ. ευρώ έναντι 786,5 εκατ. ευρώ το 2019. Βέβαια η επιβάρυνση αυτή θα κινηθεί χαμηλότερα όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία συμψηφισμού του clawback με επενδυτικές δαπάνες των εταιρειών.

Πριν μερικές μέρες οι φαρμακευτικές εταιρείες έλαβαν τα σχετικά σημειώματα για το συνολικό ποσό της υπέρβασης στη φαρμακευτική δαπάνη για το β’ εξάμηνο του 2020, απ’ όπου προκύπτει το σχετικό ύψος του clawback.

Με βάση τα στοιχεία, η φαρμακευτική δαπάνη για εξωνοσοκομειακά φάρμακα τους τελευταίους 6 μήνες του προηγούμενου έτους διαμορφώθηκε στα 1,73 δισ. ευρώ 1,71 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2019, όταν ο προϋπολογισμός για το ίδιο διάστημα προβλέπει 932,3 εκατ. ευρώ. Από το αρχικό ποσό της δαπάνης έχουν αφαιρεθεί τα σχετικά rebate και οι λοιπές εκπτώσεις από τις εταιρείες, τα φαρμακεία κλπ. Επίσης έχει αφαιρεθεί και ο προϋπολογισμός των εμβολίων.
Προέκυψε λοιπόν συνολικό clawback για το έτος 795 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικής εκτίμησης ακόμη και από τον ίδιο τον ΕΟΠΥΥ για περίπου 923 εκατ. ευρώ και μάλιστα μετά και την αφαίρεση των εμβολίων.

Σύμφωνα τα σχετικά στοιχεία το 2020 το συνολικό κόστος των φαρμάκων που έπρεπε να αποζημιώσει ο ΕΟΠΥΥ έφτασαν στα περίπου 3,45 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,2 δισ. ευρώ αφορούσαν στα φάρμακα που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα 2,25 δισ. ευρώ από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Από το παραπάνω ποσό αφαιρείται συνολικό rebate 500 εκατ. ευρώ και από το υπολειπόμενο ποσό ο ΕΟΠΥΥ καταβάλει τα 1,915 δις. ευρώ. Επίσης η τελική υπέρβαση προσδιορίζεται αφού αφαιρεθούν άλλα ποσά όπως πχ 132 εκατ. ευρώ για τα εμβόλια, περίπου 48 εκατ. ευρώ rebate φαρμακείων, 31 εκατ. ευρώ αφαίρεση επιβάρυνση ΕΚΑΣ κ.α.

Η παραπάνω εξέλιξη δείχνει ότι τοclawback σε πρώτη φάση δεν έχει μειωθεί και ανάσα θα δώσει ο συμψηφισμός επενδυτικών σχεδίων 100 εκατ. ευρώ το συνολικό ποσό. Η φαρμακευτικές εταιρείες σταθερά σημειώνουν την υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας, την έλλειψη διαφάνειας, την φοροεισπρακτική πολιτική που εδώ και χρόνια ακολουθείται, και, το κυριότερο, την αδυναμία ελέγχου της πορείας της φαρμακευτικής δαπάνης οδηγεί στην άνευ ορίων επιβάρυνση των φαρμακευτικών εταιριών (για το 2020 υπολογίζεται ότι οι θα κληθούν να επιστρέψουν μπορεί και 2 δις. ευρώ) βάλλοντας ευθέως κατά της βιωσιμότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς, την απασχόληση, τις επενδύσεις.

Ήδη από τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται ότι μόνο για τα εξωνοσοκομειακά φάρμακα rebate και clawback φτάνουν κοντά στα 1,3 δισ. ευρώ. Εδώ θα πρέπει να προστεθεί rebate και clawback για τα νοσοκομειακά που είναι ιδιαίτερα υψηλά και εκτιμάται ότι θα φτάσουν πάνω από τα 600 εκατ. ευρώ για το 2020.

ΕΟΠΥΥrebateφαρμακευτική δαπάνηClawback ΕΟΠΥΥ