Στα Κέντρα Αίματος τα μισά διαθέσιμα αποθέματα των νοσοκομείων

Δεν έφταναν φαίνεται οι ελλείψεις αίματος, που μας οδηγούν ως χώρα σε εισαγωγές για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, τώρα το ηλεκτρονικό μητρώο αιμοδοτών αναδεικνύει ένα ακόμη πρόβλημα.

Οι υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων, κρατούν αποθέματα που δεν προορίζονται για συγκεκριμένους ασθενείς, με αποτέλεσμα οι υπάρχουσες μονάδες να μην είναι διαθέσιμες για ασθενείς άλλων νοσοκομείων που δεν είχαν την τύχη να έχουν απόθεμα.

Η διαπίστωση αυτή, έφτασε μέχρι το υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα να επιχειρηθεί η κεντρική διαχείριση των αποθεμάτων, από τα Κέντρα Αίματος.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, με την λειτουργία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών (ΕΜΑ), αποτυπώνονται πλέον τα αποθέματα αίματος, δηλαδή τόσο οι διαθέσιμες όσο και οι δεσμευμένες (διασταυρωμένες για ασθενή) μονάδες αίματος ανά μονάδα και ανά νοσοκομείο.

To EKEA, ως o δια νόμου, υπεύθυνος φορέας της διατήρησης και ανανέωσης του εθνικού αποθέματος αίματος, που παρακολουθεί και επεξεργάζεται τα στοιχεία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών, διαπιστώνει/επισημαίνει τα εξής:

  • Yπάρχει μεγάλη ανομοιογένεια αποθεμάτων μεταξύ των Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Αιμοδοσίας (ΝΥΑ).
  • Σε κάποιες ΝΥΑ υπάρχουν σημαντικά αποθέματα, ακόμη και σπανίων ομάδων, αναντίστοιχα με τον όγκο μεταγγίσεων του αντίστοιχου νοσοκομείου.
  • Το απόθεμα αίματος δεν ανακυκλώνεται με την αποστολή του πλεονάζοντος στα Κέντρα Αίματος, ώστε να τύχει κεντρικής διαχείρισης από αυτά, ανάλογα με τις ανάγκες των ασθενών.
  • Σε δύο τουλάχιστον πρόσφατες περιπτώσεις (μεταμόσχευση καρδιάς στην Αθήνα και ρήξη ανευρύσματος αορτής στη Θεσσαλονίκη), κινδύνευσε να χαθεί το μόσχευμα ή η ανθρώπινη ζωή, λόγω απροθυμίας δήλωσης ή/και μετακίνησης των υπαρκτών αποθεμάτων αίματος στα νοσοκομεία νοσηλείας των ασθενών.

Η απόφαση συνυπολογίζει τα παραπάνω με την πρόβλεψη από την νομοθεσία για έγκαιρη αποστολή αποθεμάτων αίματος στα Κέντρα Αίματος από τις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας ώστε να υπάρχει καθολική και ασφαλής δυνατότητα μετάγγισης των ασθενών και καταλήγει ότι το 50% των διαθέσιμων (μη διασταυρωμένων) μονάδων αίματος από κάθε ΝΥΑ θα μετακινείται προς διάθεση, κάθε Παρασκευή, στα Κέντρα Αίματος με τα οποία είναι συνδεδεμένες.