Στα όριά τους οι γιατροί της Ομοσπονδίας ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ

Πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή η προγραμματισμένη συνάντηση της Ολομέλειας της Ομοσπονδίας των γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ με τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και τον Αναπληρωτή Γραμματέα κ. Σταμάτη Βαρδαρό.
Σύμφωνα με την ομοσπονδία από τα κύρια σημεία που συζητήθηκαν και οι απαντήσεις που δόθηκαν συνοψίζονται στα εξής:

– Για την παράταση της θητείας των επικουρικών ιατρών, δυστυχώς μόνο οι με ΕΣΠΑ θα συνεχίσουν μέχρι 31-1-2019 (30% όλων των επικουρικών). Οι υπόλοιποι θα απολύονται και θα ξαναμπαίνουν στη λίστα. Δεν υπάρχει πρόβλεψη από το Υπουργείο, προκήρυξης των θέσεων επικουρικών σε μόνιμες, με μοριοδότηση, όπως προτείνει η Ομοσπονδία.

– Η προκήρυξη των 450-500 θέσεων μόνιμων στην ΠΦΥ-με κύριο προσόν την προϋπηρεσία, πιθανό να γίνει μέχρι τέλος του Ιουνίου.

– Για την ενιαία αντιμετώπιση όλων των συσσωρευμένων προβλημάτων στις ΥΠΕ , προτάθηκε και έγινε δεκτή η παρουσία δύο εκπροσώπων της Ομοσπονδίας στην προσεχή συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΕ.

– Για την εγκύκλιο Γ1α/Γ.Π.οικ.22823/16-3-2018 του κ. Βαρδαρού, σχετικά με την μετατροπή γιατρών των ΚΥ σε οικογενειακούς γιατρούς, δηλώθηκε η πλήρης αντίθεσή των γιατρών

– Για το θέμα των αυξημένων κρατήσεων Πρόνοιας και εισφορών εκφράστηκε επίσης η αντίθεσή της ομοσπονδίας η οποία θα λάβει γνωμοδότηση από ειδικό και θα κατατεθεί στο Υπουργείο Εργασίας- Κοινωνικής Ασφάλισης.

– Για την απόφαση του ΣτΕ που αφορά το μισθολόγιο ιατρών ΕΣΥ, οι γιατροί σημειώνουν ότι πλέον ο μόνος δρόμος είναι οι δικαστικές προσφυγές.

– Εκφράστηκε η αντίθεσή των γιατρών στη συστέγαση ΤΟΜΥ και ΚΥ, γιατί σε πολλές περιπτώσεις, οι Μονάδες και τα ΚΥ πιέζονται χωροταξικά και λειτουργικά.

– Τονίστηκε επίσης ότι η διεύρυνση του ωραρίου μέχρι τις 9μμ, μόνο προβλήματα δημιουργεί, χωρίς κανένα απολύτως πρακτικό όφελος. Το θέμα παραμένει ανοιχτό.

– Για τους γιατρούς που πρόκειται να επιστρέψουν μετά από δικαστική προσφυγή, έχει εκδοθεί εγκύκλιος του Υπουργού 9-3-2018, για την επάνοδο. Πρόθεση του Υπουργείου είναι να ενταχτούν στο μεταβατικό στάδιο του Ν.4461/2017, πρακτικά θα αντιμετωπίσουν την απειλή της απόλυσης, πριν καλά καλά επιστρέψουν.

– Η αύξηση του χρόνου εξέτασης σε 15΄, έχει ήδη υπογραφεί και αναμένεται η εφαρμογή του σε δύο μήνες, χωρίς ψιλά γράμματα και χωρίς ακύρωση των διαλειμμάτων.