Σταθερά στο 5% του ΑΕΠ οι δαπάνες για την υγεία – Μεσοπρόθεσμο 2020 – 2023

Επείγουσες οδηγίες για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020-2023, έστειλε το Υπουργείο Οικονομικών – Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), θέτοντας ανώτατα όρια δαπανών για όλη την περίοδο στο κάθε Υπουργείο.

Ειδικά για την υγεία, οι προβλέψεις καθηλώνουν τις δαπάνες υγείας στο 5% του ΑΕΠ, όταν η Κυβέρνηση δηλώνει ότι οι Δημόσιες δαπάνες Υγείας σε ορίζοντα τριετίας θα συγκλίνουν με το μέσο όρο της Ευρώπης που είναι 7,5% του ΑΕΠ.

Τα παραπάνω καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ και παραθέτει πίνακα με τις προβλεπόμενες πιστώσεις.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΓΛΚ, στην παράγραφο 2.4 δίνονται οδηγίες για την κατάρτιση του προγράμματος στους φορείς του Υπουργείου Υγείας.

Η ΠΟΕΔΗΝ, με δεδομένα τα στοιχεία αυτά, διερωτάται: “Πως θα αναταθεί η Δημόσια Υγεία; Πως θα βελτιωθούν οι υποδομές και ο εξοπλισμός;
Πως θα καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες;”

Και επισημαίνει: “Το προσωπικό θα παραμείνει ίδιο και λιγότερο, αφού δεν προβλέπεται καν η μισθολογική ωρίμανση. Οι μισθοί θα παραμείνουν ίδιοι και παρά τις αποφάσεις των Δικαστηρίων δεν θα χορηγηθούν τα επιδόματα δώρων και εορτών, ούτε τα αναδρομικά.

Λειτουργικές Δαπάνες των Νοσοκομείων και των άλλων Μονάδων Υγείας εμφανίζονται ίδιες. Οι δημόσιες δαπάνες υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ έως το 2023.

Η Κυβέρνηση βάζει ταφόπλακα στη Δημόσια Υγεία έως το 2023 με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που καταρτίζει. Αντιμετωπίζει τη Δημόσια υγείας ως «αγελάδα» για «να αρμέγει» Πρωτογενή Πλεονάσματα”.