Σταθεροποίηση των δαπανών από τα διαρθρωτικά μέτρα στην υγεία

Αρχίζουν να αποδίδουν τα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τη σταθεροποίηση του συστήματος υγείας στη χώρα, καθώς παρατηρείται σταδιακή εξισορρόπηση στις συνεχώς αυξητικές τάσεις των δαπανών.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, χαιρετίζοντας την έναρξη του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας που φέτος έχει τίτλο «Τεκμηριωμένη πολιτική στην Υγεία και την Ιατρική Περίθαλψη».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι για πρώτη φορά έχει θεσπιστεί και εφαρμόζεται δέσμη διαρθρωτικών μέτρων και παρεμβάσεων για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Η χώρα διαθέτει πλέον μηχανισμό αξιολόγησης των φαρμάκων καινοτομίας, μέσω της Επιτροπής Αξιολόγησης για την επιστημονική τεκμηρίωση της θεραπευτικής αξίας των νέων φαρμάκων. Και η επιτροπή αυτή λειτουργεί σε διασύνδεση με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για προσιτές και βιώσιμες τιμές.

“Τα δύο αυτά μορφώματα, θα αξιολογούν με αξιόπιστο, επιστημονικό τρόπο τις νέες θεραπείες και θα πετυχαίνουν βιώσιμες τιμές για το σύστημα υγείας. Παράλληλα λειτουργούν και τα 54 θεραπευτικά πρωτόκολλα που συντάχθηκαν από ανθρώπους που μας υπέδειξαν οι επιστημονικές εταιρείες για την κατάρτισή τους.

Για πρώτη φορά αρχίζει να διαφαίνεται σταδιακή εξισορρόπηση στις συνεχείς αυξητικές τάσεις, φαίνεται πως τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν”, τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός και πρόσθεσε ότι χρειάζεται παράλληλα και η κατάρτιση μητρώων ασθενών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει τη λειτουργία 101 ΤΟΜΥ στο πλαίσιο ενίσχυσης της ΠΦΥ στη χώρα, με όλα τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά την λειτουργία ενός νέου θεσμού.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες έφθαναν το 4,1% στο σύνολο του πληθυσμού το 2009, εκτινάχθηκαν στο 14,4% το 2015 και 2016, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν μόλις 2% – 2,5% και υποχώρησαν στο 10,9% το 2017.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η προσπάθεια για την ενδυνάμωση του δημόσιου τομέα υγείας απαιτεί ευρύτερη συστράτευση δυνάμεων και κρίσιμη μάζα συναινέσεων και συγκλίσεων. Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της καθολικής κάλυψης, το πρόταγμα της ισότητας χρειάζεται πολιτικές δυνάμεις που να πιστεύουν στην ισότητα και πολιτικό προσωπικό που να υπηρετεί με αφοσίωση αυτό τον στόχο.