Στην αγορά 128 νέα φάρμακα – Μεταξύ τους η πρώτη CAR-T θεραπεία

Το δρόμο της αγοράς παίρνουν από σήμερα 128 νέα συνταγογραφούμενα φάρμακα και άλλα έξι μη συνταγογραφούμενα, ενώ σε άλλα 8 σκευάσματα μειώνονται οι τιμές τους, εξαιτίας οικειοθελών μειώσεων από τις φαρμακευτικές που έχουν την άδεια κυκλοφορίας τους.

Μεταξύ τους, βρίσκεται και η πρώτη CAR-T θεραπεία, η οποία τιμολογήθηκε με 374.364,48 ευρώ στη λιανική, όμως για να μπορέσει να συνταγογραφηθεί και να εφαρμοστεί σε ασθενείς, θα πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί από την Επιτροπή Αξιολόγησης και την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, όπως θα συμβεί εξάλλου και με όλα τα νέα σκευάσματα, ανεξάρτητα αν πρόκειται για πρωτότυπα νέα φάρμακα ή γενόσημα.

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας αναρτήθηκαν τρία δελτία τιμών φαρμάκων, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • τα καινούρια φάρμακα που είχαν ζητήσει να τιμολογηθούν κατά το 4ο τρίμηνο του 2018,
  • τα καινούρια ΜΗΣΥΦΑ που επίσης ζήτησαν τιμή το ίδιο χρονικό διάστημα και
  • τις οικειοθελείς μειώσεις από τις φαρμακευτικές.

Αναλυτικά, το πρώτο Δελτίο περιλαμβάνει 41 γενόσημα, 25 νέα πρωτότυπα, 14 νέες μορφές πρωτοτύπων, 7 καλώς καθιερωμένης χρήσης, 4 σταθερού συνδυασμού, 15 υβριδικά, 8 ελληνικά παραγόμενα, 8 όμοια βιολογικά και 4 με αίτηση με συγκατάθεση. Ισχύει από σήμερα για τις φαρμακευτικές, τα Νοσοκομεία, τις Ιδιωτικές Κλινικές, τις φαρμακαποθήκες, τους συνεταιρισμούς και τα φαρμακεία.

Ενστάσεις μπορούν να υποβάλλουν οι φαρμακευτικές στην ηλεκτρονική διεύθυνση deltiatimwn_enstaseis@eof.gr από αύριο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και έως την Πέμπτη 28 Μαρτίου τα μεσάνυχτα.

Το δελτίο τιμών των νέων φαρμάκων του 4ου τριμήνου επισυνάπτεται εδώ.

Το δεύτερο δελτίο τιμών που αφορά τα καινούρια ΜΗΣΥΦΑ (εδώ), περιλαμβάνει έξι σκευάσματα, εκ των οποίων ένα εκνέφωμα για τη ρινίτιδα, τρία φυτικά σκευάσματα ένα για το αναπνευστικό και ένα για τα αγγεία των ποδιών, ένα αντιμυκητιασικό και ένα παράγωγο της βιταμίνης Β1 για ενίσχυση του οργανισμού.

H ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. δεν είναι υποχρεωτική για τα κατά το νόμο δικαιούμενα πρόσωπα διάθεσης των φαρμάκων αυτών. H ανώτατη νοσοκομειακή τιμή των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. είναι υποχρεωτική για τα κατά το νόμο δικαιούμενα πρόσωπα διάθεσης των φαρμάκων αυτών

Ταυτόχρονα έγινε οικειοθελής μείωση τιμής σε οκτώ σκευάσματα, (εδώ) που αφορούν τρεις δραστικές. Από το σύνολο των φαρμάκων αυτών, μόνο τα δύο δεν αποζημιώνονται.