Στην Αθήνα η διήμερη 26η Σύνοδος της μόνιμης επιτροπής του ΠΟΥ Ευρώπης

Οι προτεραιότητες του ΠΟΥ Ευρώπης, όπως η καθολική κάλυψη υγείας και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, είναι το αντικείμενο της συνόδου της 26ης Μόνιμης Επιτροπής της Περιφερειακής Επιτροπής (SCRC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη (WHO Europe), που συνεδρίασε σήμερα στην Αθήνα, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου.

Κατά τη συνεδρίαση έγινε απολογισμός εργασιών της Περιφερειακής Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ συζητήθηκαν ακόμη οι δυνατότητες συνεργασίας του Οργανισμού με τα Γραφεία που λειτουργούν στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Περιφέρειας.

Στην παρούσα σύνοδο που ολοκληρώνεται αύριο, επισημάνθηκε η ανάγκη ανάπτυξης υγειονομικής παιδείας του πληθυσμού, ενώ στο πλαίσιο των εργασιών της προωθείται η διαδικασία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων εκλογής του νέου Περιφερειακού Δ/ντη του ΠΟΥ Ευρώπης, στη θέση της δρ Szuzsanna Jakab στην επόμενη Γενική Συνέλευση όλων των χωρών που θα γίνει στην Κοπεγχάγη το 2019.

Στις εργασίες μετέχουν εκτός από την Περιφερειακή Δ/ντρια του WHO Europe, Dr Szuzsanna Jakab, η Υπουργός Υγείας της Ρωσικής Δημοκρατίας Prof. Veronika Skvortsova και ο Υφυπουργός Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Μολδαβίας, Dr Boris Glica.

Χαιρετίζοντας την 26η Σύνοδο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ανέφερε: «Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται σε μια περίοδο αναβαθμισμένης συνεργασίας του ΠΟΥ με τη χώρα μας λόγω της λειτουργίας, εδώ και τρεις μήνες, του Γραφείου του (Regional Office) στην Αθήνα. Στο Υπουργείο Υγείας και συνολικά στην ελληνική κυβέρνηση υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να προχωρήσει αυτή η συνεργασία που μας δίνει πολύτιμη υποστήριξη στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που εμπνέονται από το στόχο της Άλμα – Άτα (1978) “Υγεία για όλους” και το στόχο του ΠΟΥ “Να μην μείνει κανείς πίσω”.

Ο Υπουργός Υγείας, επίσης, τόνισε: «Η Υγεία για μας είναι υπόθεση Ισότητας, Κοινωνικής Δικαιοσύνης- Συνοχής και Ανθρωποκεντρικής Ανάπτυξης» και κατέληξε, «Θα συνεχίσουμε με την ίδια στρατηγική στόχευση και πολιτική δέσμευση, στη διαρκή και επίπονη μάχη για την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα και στη βελτίωση των δεικτών Υγείας του πληθυσμού που ζει, εργάζεται και φιλοξενείται στη χώρα μας. Η συνεργασία μας με τον ΠΟΥ είναι εγγύηση αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας σ΄ αυτή την προσπάθεια».