Στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης τα εμβόλια για φέτος

Με τα φετινά εμβόλια κατά της γρίπης ασχολείται τον τελευταίο καιρό η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, προκειμένου να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτές τιμές και να διασφαλιστεί η επάρκεια των εμβολίων για τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να φτάνουν στο τέλος τους αυτές τις ημέρες, ώστε από την ερχόμενη εβδομάδα ο ΕΟΦ να εκδώσει τη σχετική απόφαση και να προχωρήσουν οι φαρμακευτικές στην προμήθεια των εμβολίων από τις μητρικές παρασκευάστριες εταιρείες. Και καθώς η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ξεκίνησε έγκαιρα αυτή τη φορά, αναμένεται να υπάρξει επάρκεια εμβολίων, ακόμη και στην περίπτωση που παρατηρηθεί αυξημένη νοσηρότητα του πληθυσμού.

Πρόγραμμα εμβολιασμού ενηλίκων
Στο μεταξύ το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών επεκτάθηκε με ξεχωριστό παράρτημα σε ότι αφορά τους ενήλικες. Στο παράρτημα αυτό, δίνονται αναλυτικά και σε πίνακες όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, καθώς επίσης και συστάσεις για τη χρήση τους ανά ομάδα ηλικίας πληθυσμού και ξεχωριστά για κάθε ομάδα πληθυσμού που πάσχει από διάφορα νοσήματα.

  • Το εμβόλιο της γρίπης συστήνεται σε μια δόση ετησίως για ομάδες αυξημένου κινδύνου μέχρι την ηλικία των 59 ετών και στο σύνολο των ατόμων 60 ετών και πάνω.
  • Το εμβόλιο τετάνου, διφθερίτιδας και ακυτταρικού κοκκύτη προτείνεται για το σύνολο του πληθυσμού από 19 ετών και πάνω, με μια δόση Tdap ή Tdap-IPV και στη συνέχεια μια δόση αντιτετανικού εμβολίου ανά δεκαετία.
  • Το εμβόλιο ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας MMR, συστήνεται σε 1-2 δόσεις ανάλογα με το ιστορικό εμβολιασμών για άτομα που γεννήθηκαν από το 1970 και μετά.
  • Το εμβόλιο ανεμευλογιάς προτείνεται για τα άτομα 19-26 ετών σε δύο δόσεις
  • Το εμβόλιο έρπητα ζωστήρα συστήνεται σε ενήλικες άνω των 60 ετών σε μία δόση.
  • Το εμβόλιο του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, συστήνεται σε 3 δόσεις για ενήλικες 19-26 ετών
  • Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου (PCV 13) συστήνεται σε μία δόση για ομάδες υψηλού κινδύνου 19-64 ετών και σε όλους τους υπερήλικες 65 ετών και άνω, και αντίστοιχα το PPSV23 σε μία δόση για όλους άνω των 65 ετών και 1-2 δόσεις σε ομάδες υψηλού κινδύνου 19-64 ετών.

Σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό με συνοδές παθήσεις συστήνεται εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Α σε 2 δόσεις, κατά της ηπατίτιδας Β σε 3 δόσεις, κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου σε μία ή περισσότερες δόσεις ανάλογα με το εμβόλιο ή τις ενδείξεις και κατά του αιμόφιλου ινφλουέντζας Β, σε 1-3 δόσεις ανάλογα με τις ενδείξεις.

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα εμβολιασμών
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε χθες στο Παρίσι η συνεδρίαση της ευρωπαϊκής κοινής δράσης για τον εμβολιασμό. Την εν λόγω κοινή δράση συντονίζει η Γαλλία και την χρηματοδοτεί κυρίως το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία, με 3,5 εκ. ευρώ επί τριετή περίοδο και συνολικό προϋπολογισμό 5,8 εκ. ευρώ.

Στην πρώτη συνεδρίαση συμμετείχαν 17 κράτη μέλη της ΕΕ, η Νορβηγία, η Σερβία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Δημοκρατία της Μολδαβίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Υπουργεία Υγείας, καθώς και διεθνή ινστιτούτα, οργανώσεις και φορείς λήψης αποφάσεων, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, πανεπιστήμια 20 χωρών και ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και των παρασκευαστών που μετέχουν σε πολιτικές εμβολιασμού.

Σκοπός της κοινής δράσης είναι η ανταλλαγή εργαλείων που να ενισχύουν τις αντιδράσεις -σε εθνικό επίπεδο- στις προκλήσεις του εμβολιασμού, και η προώθηση της βιώσιμης συνεργασίας -σε ευρωπαϊκό επίπεδο- για την καταπολέμηση των νόσων που μπορούν να προληφθούν, πράγμα που περιλαμβάνεται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Βιτένις Αντρουκάιτις, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρούσα κοινή δράση: «Τον Απρίλιο παρουσίασα μια πρωτοβουλία για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και τη διασφάλιση ότι όλοι οι πολίτες της ΕΕ θα έχουν πρόσβαση στη σχετική πληροφόρηση για τον εμβολιασμό, ιδίως με τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πύλης ενημέρωσης για τα εμβόλια, τα οφέλη και την ασφάλειά τους. Ο εμβολιασμός αποτελεί πράξη αλληλεγγύης• χρειαζόμαστε στρατηγική και συντονισμένη προσέγγιση τόσο για να αντιμετωπίσουμε την επιφυλακτικότητα απέναντι στα εμβόλια όσο και για να βελτιώσουμε το ποσοστό εμβολιασμού στην ΕΕ αλλά και στις γειτονικές χώρες: τα λοιμώδη νοσήματα δεν σταματούν στα σύνορα! Σήμερα, είμαι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την έναρξη μιας ευρωπαϊκής κοινής δράσης για τον εμβολιασμό, η οποία θα συμβάλει στη διάσωση ζωών στην Ευρώπη, ιδίως στις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά».