Στην “κόψη του ξυραφιού” οι διακομιδές μέσω ΕΚΑΒ

Σοβαρά προβλήματα με τις διακομιδές ασθενών σε όλη την χώρα επισημαίνει το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, με αφορμή τον σοβαρό τραυματισμό αναισθησιολόγου στο Λασίθι, κατά τη μεταφορά με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ δύο νεογνών – συνοδεία της αναισθησιολόγου και μιας παιδιάτρου – από τον Αγ. Νικόλαο στο Ηράκλειο.

Παρότι τελικά το τροχαίο ατύχημα αποφεύχθηκε, εντούτοις η αναισθησιολόγος που επέβαινε στο ασθενοφόρο, τραυματίστηκε σοβαρά με αποτέλεσμα να χρειαστεί νοσηλεία στην Εντατική του Βενιζέλειου νοσοκομείου όπου διεκομίσθηκαν τα δύο νεογνά.

Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στην αναισθησιολόγο και επεσήμανε τα παρακάτω:

  • Η διακομιδή είναι σοβαρότατη ιατρική πράξη. Προαπαιτεί κατάλληλη εξειδίκευση ή τουλάχιστον ειδική μετεκπαίδευση. Κανονικά πρέπει να αποτελεί έργο των γιατρών του ΕΚΑΒ. Λόγω όμως της τραγικής υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ, στις περισσότερες περιπτώσεις το καθήκον αυτό μεταφορτώνεται στους γιατρούς των νοσοκομείων και ΚΥ.
  • Εκτός από την καταναγκαστική αυτή επιφόρτωση, δεν υπάρχει θεσμικό καθεστώς ιατρονομικής και ασφαλιστικής κάλυψης στους γιατρούς των νοσοκομείων και των ΚΥ που εκτελούν τις διακομιδές. Μάλιστα, πριν από ένα έτος περίπου, στο Συμβούλιο Διοίκησης του ΕΚΑΒ ο ΓΓ της ΟΕΝΓΕ και εκπρόσωπος του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή (που συμμετείχε εκεί ως αιρετό μέλος ορισμένο από τον ΠΙΣ) είχε απαιτήσει να επεκταθεί και στους γιατρούς των νοσοκομείων – ΚΥ η ειδική ασφαλιστική κάλυψη διακομιδών που ισχύει για το προσωπικό του ΕΚΑΒ. Το αίτημα αυτό είχε απορριφθεί από την Διοίκηση του ΕΚΑΒ με αστεία προσχήματα.
  • Ιδιαίτερα, η ανάθεση διακομιδών σε αγροτικούς γιατρούς, αποτελεί μέγιστη ανευθυνότητα.
  • Συνηθέστατα οι διακομιδές τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και στην περιφέρεια γίνονται από ειδικευόμενους γιατρούς που από την μία δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και από την άλλη δεν καλύπτονται, ούτε νομικά, ούτε ασφαλιστικά, ιδιαίτερα αν πρόκειται για διασωληνωμένους βαρέως πάσχοντες ασθενείς.
  • Η προχειρότητα με την οποία διαχρονικά οι εκάστοτε αρμόδιοι του Υπ. Υγείας χειρίζονται το σοβαρότατο θέμα των διακομιδών αποκαλύπτει την άσκηση πολιτικής με μόνο ενδιαφέρον την εικόνα στα ΜΜΕ και όχι για την ουσία. Το ίδιο δυστυχώς ισχύει τελευταία και με το θέμα των ΤΕΠ.
  • Σε κάποιες περιοχές έχουν σημειωθεί εξοργιστικές ακρότητες. Στην Νάουσα ο διοικητής του νοσοκομείου απέλυσε ειδικευόμενο γιατρό χωρίς καν να προηγηθεί ΕΔΕ ή άλλη πειθαρχική διαδικασία, μόνο και μόνο επειδή οι διευθυντές των τμημάτων διαφώνησαν για το ποιός έπρεπε να εκτελέσει μια διακομιδή. Στον τομέα ΕΚΑΒ Πάτρας αλλά και αλλού οι αρμόδιοι απαιτούσαν εκβιαστικά από τους γιατρούς των νοσοκομείων να καλύπτουν ελλείψεις … διασωστών ΕΚΑΒ και όχι μόνο γιατρών (καλά που δεν τους έβαζαν να καλύπτουν και κενά οδηγών…)

Η παράταξη καλεί την ΟΕΝΓΕ και τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών να αναδείξουν άμεσα το θέμα, καθώς απαιτείται η στελέχωση του ΕΚΑΒ με το αναγκαίο μόνιμο εξειδικευμένο και ειδικά εκπαιδευμένο ιατρικό και λοιπό προσωπικό.

Να σταματήσει άμεσα ο αυταρχισμός, ο καταναγκασμός και η επικίνδυνη ανευθυνότητα των αρμοδίων.