Στη Δικαιοσύνη τα διαγνωστικά για τα ληξιπρόθεσμα του ΕΦΚΑ

Συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ καθ. Βασ. Πλαγιανάκο και τον υποδιοικητή του ΕΦΚΑ Δημ.Τσακίρη για τα οικονομικά προβλήματα των εργαστηριακών, κλινικοεργαστηριακών ιατρών πολυϊατρείων και διαγνωστικών κέντρων είχε το συντονιστικό όργανο των παρόχων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασ. Πλαγιανάκο συζητήθηκαν:

  • η δυνατότητα να κεφαλαιοποιηθεί το clawback παρελθόντων ετών με του 2018 και να καταβληθεί σε 120 δόσεις. Συμφωνήθηκε, να διερευνηθεί το ενδεχόμενο και με το Υπουργείο Οικονομικών, λόγω συναρμοδιότητας.
  • τα πρόσθετα 30 εκ. ευρώ που συμφωνήθηκαν με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι στον κωδικό για τα διαγνωστικά τοποθετήθηκαν 27 εκ. ευρώ και τα υπόλοιπα 3 εκ. ευρώ τοποθετήθηκαν για τους φυσικοθεραπευτές.

Στη συνάντηση με τον υποδιοικητή του ΕΦΚΑ Δημ. Τσακίρη για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ταμείων πριν την είσοδό τους στον ΕΟΠΥΥ ο Υποδιοικητής ανακοίνωσε ότι έως τα τέλη Ιουλίου θα έχουν πληρωθεί 60 εκ. ευρώ από το σύνολο των 160 εκ. ευρώ που οφείλονται σε εξετάσεις και υλικό, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια, η πληρωμή να επιταχυνθεί.

Μετά τις συναντήσεις

Το συντονιστικό όργανο αποτιμώντας τα αποτελέσματα των συναντήσεων, κατέληξε στα εξής:

  • Χαρακτήρισε ανακόλουθη την κατανομή των 30 εκ. ευρώ και στους φυσικοθεραπευτές, λέγοντας πως “Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ είναι ανακόλουθη με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας που αναφέρει ότι και τα 30.000.000 τοποθετούνται στα διαγνωστικά και εφόσον ισχύσει η απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, αυτό σημαίνει ότι είτε το Υπουργείο δεν κρατάει τις υποσχέσεις του, είτε ο ΕΟΠΥΥ δεν ακολουθεί τις εντολές του Υπουργείου”.
  • Για την καταβολή των 60 εκ. ευρώ από τα 160 εκ. ευρώ που οφείλονται, δήλωσε πως “για πολλοστή φορά ακούμε υποσχέσεις χωρίς να βλέπουμε να πραγματοποιούνται” και κάλεσε τους γιατρούς σε ένδικες διαδικασίες δεδομένου ότι η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων λήγει στις 31/12/2019.

Πλαφόν εξετάσεων

Σε ότι αφορά τις μειώσεις στην αποζημίωση και την καθιέρωση πλαφόν στις απεικονιστικές εξετάσεις (μαγνητικές, αξονικές τομογραφίες και μαστογραφίες) το συντονιστικό όργανο κατήγγηλε ότι οι τιμές μειώνονται σε εξευτελιστικά επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα, παρά την εφαρμογή του πλαφόν, επιτρέπεται η εκτέλεση μεγάλου αριθμού εξετάσεων κάθε μήνα (που στο ανώτατο όριό του φτάνει τα 700.000.000 ευρω, δηλαδή διπλάσιο του κλειστού προϋπολογισμού) διατηρώντας παράλληλα το μέτρο της αυτόματης περικοπής υπέρβασης δαπανών (clawback) που είναι και η ουσία του προβλήματος. Έτσι, την υπέρβαση της αξίας των εξετάσεων που θα πραγματοποιηθούν, θα την πληρώσουν πάλι, οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής που έτσι θα έχουν διπλάσιο clawback του σημερινού.

ΕΟΠΥΥΔιαγνωστικά ΚέντραΕΦΚΑ