Στη Βουλή η αύξηση της δωρεάς στα 400 εκατ. ευρώ του ΙΣΝ

Την αύξηση της συνολικής δωρεάς του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία» στα 400 εκατ. ευρώ από 250 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά αναμένεται να επικυρώσει Βουλή κατά την διαδικασία της ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπουργείο Οικονομικών με τίτλο «Επείγουσα ρύθμιση για την απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης φόρου διαμονής». Στην σχετική τροπολογία, η οποία κατατέθηκε χθες προβλέπεται η προσθήκη νέων έργων τα οποία ανεβάζουν την συνολική δωρεάν στα 400 εκατ. ευρώ. Σχετικά με την επέκταση της δωρεάς είχε ήδη ενημερώσει το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κατά την έκτη έκθεση προόδου που δημοσιεύτηκε πρόσφατα

Ειδικότερα, με βάση την τροπολογία, συμπληρώνεται το έργο της εταιρικής σύμβασης που αφορά στο σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης καθώς και στο σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό υπαίθριου χώρου στάθμευσης και ελικοδρόμιου σε γειτονικό με το νοσοκομείο κτήριο το οποίο ανήκει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου.

Επίσης μεταβάλλεται το αντικείμενο του έργου της σύμβασης χρηματοδότησης της προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και της υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την εξυπηρέτηση των αναγκών του τμήματος νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ και του Κέντρου Εκπαίδευσης Νοσηλευτών του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών ο «Ευαγγελισμός – Οφθαλμιατρείο Αθηνών – Πολυκλινική» αντί της χρηματοδότησης, του σχεδιασμού, κατασκευής και εξοπλισμού κτιρίου σε χώρου του προαναφερόμενου νοσηλευτικού ιδρύματος, με σκοπό να λειτουργήσει ως έδρα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ που προβλέπει η αρχική σύμβαση.

Επίσης εντάσσεται στο πλαίσιο της δωρεάς ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο εξοπλισμός του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης και τίθενται χρονικοί περιορισμοί αναφορικά με την ολοκλήρωση της δράσης της πρωτοβουλίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλούνται επιβαρύνσεις στον Προϋπολογισμό του κράτους λόγος της λειτουργίας των νέων δομών αλλά την ίδια στιγμή αυξάνεται και η περιουσία του.

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει πλέον τα εξής βασικά έργα:
Το νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ που προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην Ελληνική Πολιτεία και κατ’ επέκταση στους Έλληνες πολίτες τον Ιούνιο του 2024.

Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ το οποίο θα αποτελέσει το πρώτο Παιδιατρικό Νοσοκομείο εκτός Αθηνών στην επικράτεια και προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην Ελληνική Πολιτεία και κατ’ επέκταση στους Έλληνες πολίτες τον Οκτώβριο του 2024.

Το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ που προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην Ελληνική Πολιτεία και κατ’ επέκταση στους Έλληνες Πολίτες τον Δεκέμβριο του 2024.

Την ενίσχυση του Νοσηλευτικού Τομέα (Προμήθεια Εξοπλισμού & Σχεδιασμός Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων – Τρεις Εκπαιδευτικές Νοσηλευτικές Μονάδες στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός & Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ) που να παραδοθεί στις τρεις μονάδες του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ τον Οκτώβριο του 2020.

Την Προμήθεια και Εγκατάσταση Εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός που προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2020.

Την Προμήθεια Εξοπλισμού για τις Αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ, βάση της οποίας δύο νέα αεροπλάνα και δύο νέα ελικόπτερα προβλέπεται να παραδοθούν στο ΕΔ τον Μάρτιο του 2021.

Την Προμήθεια και Εγκατάσταση Ειδικού Ιατρικού Εξοπλισμού ανά την Ελλάδα.

νοσοκομείο ΣπάρτηςδωρεάΕΚΑΒΊδρυμα Σταύρος ΝιάρχοςΕυαγγελισμός