Στην κόψη του ξυραφιού οι εξωσυμβατικές προμήθειες των νοσοκομείων

Σε νέα νομιμοποίηση των εξωσυμβατικών προμηθειών των νοσοκομείων προχώρησε η Κυβέρνηση, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε για την “Διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και ρύθμιση κατεπειγόντων θεμάτων” και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως (ΦΕΚ 106Α’/ 27 Ιουνίου 2019).

Η νέα προθεσμία που δόθηκε τώρα αφορά το τετράμηνο Φεβρουαρίου μέχρι τέλος Μαΐου 2019.

Η τροποποίηση βρίσκεται στο άρθρο έβδομο της ΠΝΠ που έχει τίτλο “Παράταση προθεσμιών” και το οποίο αναφέρει :
“3. α. Στην παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 4599/2019 (Α’ 40) η ημερομηνία «31η Ιανουαρίου 2019» αντικαθίσταται από την ημερομηνία «31η Μαΐου 2019»“.

Ακολουθώντας το … νήμα των τροποποιήσεων, (σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ), καταλήγουμε στο άρθρο 6 του ν.4432/16 (ΦΕΚ Α’ 212) με το οποίο είχαν νομιμοποιηθεί οι εξωσυμβατικές προμήθειες των νοσοκομείων μέχρι τον Οκτώβριο του 2016. 

Με το συγκεκριμένο άρθρο, του οποίου η ισχύς παρατάθηκε με την ΠΝΠ ως το τέλος Μαϊου φέτος, προβλέπεται ότι
«2. Θεωρούνται νόμιμες οι δαπάνες για την εξόφληση υποχρεώσεων των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και των Δ.Υ.Πε. που απορρέουν από προμήθειες υλικών-αγαθών και παροχή υπηρεσιών που διενεργήθηκαν [….], χωρίς την υπογραφή σύμβασης, δεν αναφέρονται στο Παρατηρητήριο Τιμών, δεν υφίστανται προηγούμενες συμβάσεις και με την προϋπόθεση ότι είναι εντός των εγκεκριμένων πιστώσεων των προϋπολογισμών τους, των αντίστοιχων ετών αναφοράς.».

Σημειώνεται ότι οι προμήθειες αυτές, βαρύνουν τους φετινούς προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.

Ο ΣΕΙΒ

Το γεγονός φέρνει κατ΄ αρχήν ανακούφιση κυρίως στις εταιρίες παροχής εξοπλισμού, ιατροτεχνολογικών υλικών κλπ, καθώς νομιμοποιεί τις παραδόσεις τους του τελευταίου τετραμήνου – σύμφωνα με αδρούς υπολογισμούς του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατροτεχνολογικών και Βιολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) εκτιμώνται σε περίπου 100 εκ. ευρώ.

Παρόλα αυτά όμως, η συγκεκριμένη λύση δόθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στη διάρκεια της οποίας δεν λειτουργεί η Βουλή, με αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας να επιλέξει να ρυθμίσει το συγκεκριμένο ζήτημα με την ΠΝΠ.

Μόνο που οι προηγούμενες διατάξεις αφορούν νόμους, με αποτέλεσμα το νομικό τμήμα του Συνδέσμου να έχει προειδοποιήσει πως είναι πολύ πιθανό, για να ισχύσει η συγκεκριμένη νομιμοποίηση, να πρέπει να κυρωθεί η ΠΝΠ με νόμο.

Απομένει λοιπόν στην καινούρια Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής 7 Ιουλίου, να εγκρίνει ή όχι την απαιτούμενη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Φαίνεται λοιπόν, ότι ο κλάδος των ιατροτεχνολογικών υλικών έχει διπλή αγωνία για τις επερχόμενες εκλογές και το αποτέλεσμά τους. Η πρώτη για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα και η δεύτερη για την πρόθεση κύρωσης της νομιμοποίησης με επόμενο νόμο…

Πράξη Νομοθετικού ΠεριεχομένουΣΕΙΒεξωσυμβατικές προμήθειεςνομιμοποίηση