Στις αρχές του 2020 κατατίθεται τελικά το Ν/Σ για τη Δημόσια Υγεία

Έμφαση στην πρόληψη και την οργανωτική δομή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα δίνει το νέο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία, το οποίο θα είναι τελικά έτοιμο να κατατεθεί μέσα στο 2020 και όχι μέχρι το τέλος του έτους όπως αρχικά είχε εξαγγείλει ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας. Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου συζητήθηκαν χθες στο Υπουργείο Υγείας, με τον νέο Περιφερειακό Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Dr Hans Kluge.

Επίσης βασικά θέματα της συνάντησης ήταν η πορεία των μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας, η πρόληψη ως βασική πολιτική της Δημόσιας Υγείας και κυρίως η ετοιμότητα για αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν την διαχείριση και την ανταπόκριση σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, ιδιαίτερα αυτών που έχουν προκύψει από το μεταναστευτικό.
Ο κ. Κικίλιας ενημέρωσε τον Dr Hans Kluge για το σύνολο των πεπραγμένων του Υπουργείου Υγείας τους πέντε μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του και του έθεσε τους βασικούς άξονες του επερχόμενου νομοσχεδίου για τη Δημόσια Υγεία, το οποίο θα δίνει έμφαση στην πρόληψη και θα ρυθμίζει όλα όσα σχετίζονται με συμπεριφορικούς παράγοντες, όπως η χρήση καπνικών προϊόντων, η κατάχρηση οινοπνευματωδών, η κακή διατροφή, η απουσία φυσικής άσκησης.

Στο θέμα του επικείμενου νομοσχεδίου αναφέρθηκε και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στην ομιλία του κατά την χθεσινή πρώτη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου της Εθνικής Σχολής Δημόσια Υγείας. Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε επίσης ότι απαιτείται σημαντική αναδιάρθρωση και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επαναλαμβάνοντας ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να υπάρχει ομαλή χρηματοδότηση. Μάλιστα επεσήμανε ότι θα χρησιμοποιηθεί η ψηφιακή τεχνολογία προκειμένου να υπάρχει εξορθολογισμός.
Ο Υφυπουργός είπε επίσης χαρακτηριστικά ότι θα ακολουθήσουν και άλλες παρεμβάσεις που θα έχουν να κάνουν με την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, μέσω συγκεκριμένων μετρήσεων και αξιολογήσεων.

Το επόμενο νομοθετικό εγχείρημα θα αφορά στη διακυβέρνηση της Δημόσιας Υγείας και ήδη με βάση τον κ. Κοντοζαμάνη έχει γίνει παρέμβαση στον τομέα των προμηθειών της Δημόσιας Υγείας.

Τέλος να επισημανθεί ότι συζήτηση πλέον της ώρας είχε χθες και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος με τον Dr Hans Kluge, κατά την οποία συζητήθηκαν τα θέματα της ΠΦΥ. Μάλιστα συζητήθηκε ιδιαίτερα και η οργάνωση του ίδιου του Υπουργείου το οποίο φαίνεται να διέκρινε τη Δημόσια Υγεία από την ΠΦΥ. Μιλώντας επίσης ο κ. Πρεζεράκος στην ΕΣΔΥ αναφέρθηκε στη σημασία των Σχεδίων Δράσεις για σημαντικές ασθένειες τα οποία ανέφερε ότι υπάρχει ένα ζήτημα όσον αφορά στην κοστολόγησή τους.

Βασίλης ΚικίλιαςΒασίλης ΚοντοζαμάνηςΠαναγιώτης ΠρεζεράκοςΕΣΔΥ