Στο Δημόσιο το Ερρίκος Ντυνάν σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση

Ανάληψη του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν από το Δημόσιο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Βελίδειο Ίδρυμα, με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τα Ιδρύματα Ωνάση και Νιάρχου για τη συμβολή τους στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, “καθώς με τις δωρεές τους δείχνουν την έμπρακτη στήριξη τους σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας στη χώρας μας”. Και δήλωσε πως “οι ευχαριστίες είναι ειλικρινείς και εγκάρδιες”.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο σειράς δράσεων, έχει αναλάβει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης και του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Αντίστοιχα, το Ίδρυμα Ωνάση έχει αναλάβει την δημιουργία του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού και Μεταμοσχευτικού Παίδων.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, κεντρικός πολιτικός στόχος είναι για την Κυβέρνηση να εγγυηθεί την καθολική, ισότιμη και αποτελεσματική κάλυψη των σύγχρονων υγειονομικών αναγκών. Και σταθερή βούληση, η ενίσχυση του προϋπολογισμού για την υγεία ώστε σε βάθος πενταετίας να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Κεντρικοί πολιτικοί στόχοι για την μεταμνημονιακή εποχή είναι:

  • Η μείωση των επιβαρύνσεων των πολιτών
  • Η μείωση των χρόνων αναμονής για την εξυπηρέτηση
  • Η μείωση του ποσοστού ανικανοποίητων ιατρικών αναγκών, μέσω των Κινητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για απομακρυσμένες περιοχές
  • Η κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού που κενώθηκαν κατά την καταστροφική πενταετία 2010-2014.
  • Η αύξηση των μισθών των ειδικευόμενων και η σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο.

Αναφερόμενος στο όραμα της Κυβέρνησης μεταμνημονιακά, έθεσε ως πρώτο στόχο την ανάκτηση της εργασίας, ο οποίος θα συμπληρωθεί “από την οικοδόμηση ενός ισχυρού, αποτελεσματικού και αξιόπιστου κοινωνικού κράτους”, εξηγώντας ότι “στο πεδίο της οικονομίας και της παραγωγής διαμορφώνονται νομοτελειακά ανισότητες και ο ρόλος του κοινωνικού κράτους είναι να τις αμβλύνει και να τις περιορίζει”.

Και παρουσιάζοντας το έργο της Κυβέρνησης στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, δήλωσε ότι μέσα σε τρία χρόνια άλλαξε “η εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας που το 2014 βρισκόταν στην κυριολεξία υπό κατάρρευση, όχι απλώς και μόνο εξαιτίας των δημοσιονομικών περιορισμών, αλλά και εξαιτίας της κακοδιαχείρισης, της σπατάλης, της κακοδιοίκησης, της αδιαφορίας -για να μην πω αναισθησίας – της πολιτικής εξουσίας, εξαιτίας του ρουσφετιού και της γενικευμένης διαφθοράς, που σήμερα πλέον αποκαλύπτεται σε όλο της το μέγεθος με τις υποθέσεις της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σήμερα η κατάσταση είναι ριζικά διαφορετική.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στέκεται στα πόδια του ξανά.

Υλοποιήσαμε την δέσμευση για πλήρη και καθολική πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο σύστημα υγείας.
Ενισχύσαμε όλες τις δημόσιες δομές υγείας με επιπλέον προσωπικό.
Και για πρώτη φορά από το 2016 και μετά το ισοζύγιο προσλήψεων/ αποχωρήσεων στο ΕΣΥ είναι θετικό.
Προχωρήσαμε επίσης στην εμβληματική μεταρρύθμιση για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που εισάγει ένα νέο πρότυπο για τη χώρα μας.

Τα δείγματα αυτά γραφής μας δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε”.