Στο μικροσκόπιο της δεοντολογίας η συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση

Την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), μέσω μιας υποχρεωτικής ρύθμισης που θα εφαρμόζεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και η εφαρμογή της θα διασφαλίζεται με σύστημα ελέγχου και επιβολής διοικητικών κυρώσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή, προτίθεται να στηρίξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, µέσω εξορθολογισμού του υπερβολικού αριθμού των επιστημονικών εκδηλώσεων.

Υπογραμμίζει όμως, ότι η επιστημονική αριστεία κάθε επιστήμονα υγείας και ιατρού, αποτελεί το βασικό κριτήριο της συμμετοχής του σε εκδηλώσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας και σημειώνει ότι ο θεσμός της δημοσιοποίησης των σχέσεων επαγγελματιών υγείας και φαρμακευτικών εταιριών, κατοχυρώνει τη διαφάνεια των σχέσεων αυτών.

Στα παραπάνω καταλήγει ο ΣΦΕΕ ύστερα από πρόταση του προέδρου του ΚΕΣΥ καθ. Κ. Μάρκου για τη διαμόρφωση ενός κώδικα συνεργασίας μεταξύ ΚΕΣΥ, ΕΟΦ, επιστημονικών κοινοτήτων και χορηγών για τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση.

Η διοίκηση του Συνδέσμου, απαντώντας στην πρόταση κατάρτισης ενός νέου κώδικα, παρατηρεί ότι περιλαμβάνει διατάξεις ρυθμιστικές, κανονιστικές και δεοντολογικές, προς ευρύ κύκλο προσώπων, µε πολυσχιδή και πολλές φορές αντικρουόμενα συμφέροντα. Εντούτοις, για τα συμβαλλόμενα μέρη δεν προβλέπονται οι απαιτούμενοι ελεγκτικοί μηχανισμοί συμμόρφωσης, ενώ για τα μη συμβαλλόμενα μέρη οι προτεινόμενες διατάξεις δεν είναι δεσμευτικές.

Έτσι, ο Σύνδεσμος προτείνει τη συνέχιση της διαβούλευσης, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν η δεοντολογία του ΣΦΕΕ και το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ότι ο ΣΦΕΕ, βάσει του καταστατικού του, οφείλει µε τις δράσεις του να προασπίζει τα ευρύτερα επιχειρηµατικά συµφέροντα των µελών του και να προάγει την δημόσια υγεία, ενώ παράλληλα δεν έχει τη δυνατότητα εμπλοκής στην εµπορική πολιτική των εταιριών µελών του, που αποτελεί και συνάρτηση των οικονομικών αποτελεσμάτων κάθε χρονιάς. Επιπλέον, επισημαίνει την αυτοτέλεια των σωματείων, σε ότι αφορά τις επιστημονικές εταιρίες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μετέχει στην προτεινόμενη λειτουργική αναδιοργάνωσή τους. Αντίθετα τονίζει ότι πρέπει να παραμείνει ουδέτερος και ανεξάρτητος στο πεδίο αυτό.

Υπογραμμίζει ακόμη, ότι σύµφωνα µε το ισχύον νοµοθετικό πλαίσιο, ο ΕΟΦ είναι ο µόνος αρµόδιος φορέας να ρυθµίζει και ελέγχει ανά πάσα στιγµή την τήρηση της νοµοθεσίας για την διαφήµιση και προώθηση των φαρµάκων.

Σε ότι αφορά τον τρόπο προώθησης των φαρµακευτικών προϊόντων επισημαίνει ότι ήδη ρυθµίζεται από την εθνική και την Κοινοτική νοµοθεσία, αλλά και μέσω της αυτορρύθµισης των φαρµακευτικών εταιρειών-µελών ΣΦΕΕ μέσω του εξαιρετικά λεπτομερειακού Κώδικα ∆εοντολογίας του ΣΦΕΕ/EFPIA.