Στο “περίμενε” 14 μήνες για την αναίμακτη μέτρηση σακχάρου από τον ΕΟΠΥΥ

Περισσότερο από ένας χρόνος έχει περάσει από την έγκριση του ΕΟΠΥΥ για τη χορήγηση του συστήματος στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης για τους ινσουλινοεξαρτώμενους διαβητικούς και εντούτοις οι ασθενείς δεν μπορούν να πάρουν τη συσκευή, με κάλυψη του ασφαλιστικού τους οργανισμού.

Η έγκριση ήρθε από το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ τον Μάρτιο του 2017, όμως για την τελική χορήγηση του συστήματος, είναι απαραίτητη και η έκδοση απόφασης από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων του ΕΟΠΥΥ, της οποίας αποφασίσθηκε η ανασύσταση τον περασμένο Μάρτιο – ένα χρόνο αργότερα από την έγκριση δηλαδή – όμως ακόμη η σχετική Επιτροπή δεν έχει ακόμη ανασυγκροτηθεί, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να βρίσκονται σε αναμονή.

Το θέμα καταγγέλλει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επισημαίνοντας πως μπορεί μεν να κατανοήσει ότι η διαδικασία ένταξης ενός τέτοιου συστήματος είναι χρονοβόρα, ωστόσο είναι αδιανόητο το χρονικό διάστημα το οποίο έχει παρέλθει στη συγκεκριμένη περίπτωση, με αποτέλεσμα η διαδικασία να παραμένει τόσους μήνες «κολλημένη». Την ίδια στιγμή, το σύστημα χορηγείται από άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς που δεν έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ.

Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη και ιδιαίτερα οι γονείς παιδιών με διαβήτη εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την όλη κατάσταση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση παιδιού ηλικίας 4 ετών, στο οποίο διαγνώστηκε ο διαβήτης πέρυσι. Οι γονείς έστειλαν επιστολή στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σημειώνοντας τα εξής: «γιατί πρέπει το παιδί στην τρυφερή αυτή ηλικία να υφίσταται μια περιττή σωματική και ψυχική καταπόνηση λόγω των γνωστών πολλαπλών καθημερινών τσιμπημάτων των δαχτύλων του με βελόνα, τα οποία δεν είναι αναγκαίο επακόλουθο της πάθησής του και θα μπορούσαν να έχουν ήδη αντικατασταθεί με το αναίμακτο σύστημα παρακολούθησης που διατίθεται στην αγορά». Προσθέτουν ότι «η κακή οικονομική κατάσταση της οικογένειάς μας δεν μας επιτρέπει να παράσχουμε στο γιο μας την αναγκαία αυτή ανακούφισή του από τα καθημερινά τσιμπήματα στα δάχτυλα με τη βελόνα, στα οποία συνεχίζει να υποβάλλεται, με αποτέλεσμα την άνιση μεταχείρισή του σε σχέση με άλλους ασφαλισμένους, στους οποίους το άνω σύστημα μέτρησης με αισθητήρα χορηγείται ήδη δωρεάν».

Η διοίκηση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ υπενθυμίζει ότι τόσο ο Υπουργός Υγείας, όσο και ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, επανειλημμένα έχουν διαβεβαιώσει πως βλέπουν θετικά την ένταξη της συγκεκριμένης νέας τεχνολογίας. Στις κατ’ ιδίαν, μάλιστα, συναντήσεις παρουσία του Προέδρου της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Χρήστου Δαραμήλα και μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας, υπήρξε η δέσμευση πως κάθε νέα τεχνολογία που στόχο έχει την καλύτερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της πάθησης, αλλά και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με διαβήτη, θα εντάσσεται στο σύστημα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι νέες αυτές τεχνολογίες είναι προς όφελος της ποιότητας ζωής των ασφαλισμένων, αλλά και προς όφελος του Οργανισμού.

Και η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ τονίζει: “Δυστυχώς, όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ απαντά σε ερωτήσεις μας, δημοσίως, ότι το θέμα αυτό έχει λυθεί, αλλά η πραγματικότητα τον διαψεύδει!

Αναμένουμε από τους αρμόδιους φορείς να δώσουν επιτέλους μια λύση στο θέμα και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους επισπεύδοντας τη διαδικασία στελέχωσης της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων του ΕΟΠΥΥ, καθώς και να υπάρξει άμεση θετική ανταπόκριση της εν λόγω Επιτροπής για το συγκεκριμένο θέμα προκειμένου επιτέλους να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης των ατόμων με διαβήτη στη νέα αυτή τεχνολογία”.