Στο ΣτΕ και πάλι οι φαρμακοποιοί για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε και πάλι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 64/2018 «Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού – Ίδρυση φαρμακείου» (ΦΕΚ Α΄ 124/11.7.2018).

Μετά την προσφυγή κατά της προηγούμενης κοινής υπουργικής απόφασης που ακυρώθηκε, ο ΠΦΣ προχώρησε τώρα σε αίτηση ακύρωσης του Π.Δ. 64/2018 στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του ΠΦΣ κ.κ. Ηλίας Δημητρέλλος και Απόστολος Παπακωνσταντίνου κατέθεσαν την αίτηση ακύρωσης, καθώς και στο ΠΔ, όπως και στην ακυρωθείσα ΚΥΑ, παραμένει το πρόβλημα της χορήγησης άδειας ίδρυσης φαρμακείου από μη φαρμακοποιό.

Όπως τόνισε στο Healthmag ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, “το Π.Δ. 64 επανέφερε ουσιαστικά τις ρυθμίσεις της παλαιότερης κοινής υπουργικής απόφασης που έδωσε την άδεια σε ιδιώτες να ιδρύσουν φαρμακεία και η οποία ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι φαρμακοποιοί δεν συμφωνούμε, οπότε προσφύγαμε, αυτή τη φορά, κατά του Π.Δ.”.

Το νέο ΠΔ, αυξάνει το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής του υπεύθυνου φαρμακοποιού στο εταιρικό σχήμα της ΕΠΕ, από 20% σε 33%. Συνεχίζει όμως να θίγει τα επαγγελματικά δικαιώματα των φαρμακοποιών και ανοίγει δρόμο εμπορικής εκμετάλλευσης των
φαρμακείων.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρέλλο:

  • Η αύξηση συμμετοχής του φαρμακοποιού από 20% σε 33% επί της ουσίας ουδεμία επιρροή έχει στην διεύθυνση της ΕΠΕ και του φαρμακείου.
  • η χορήγηση άδειας ίδρυσης σε φαρμακοποιό, κάτοχο άδειας ασκήσεως επαγγέλματος φαρμακοποιού της Ελλάδας ή κράτους μέλους της ΕΕ και άλλα φυσικά πρόσωπα, πολίτες της Ελλάδας ή κράτους – μέλους ΕΕ, δεν υπόκειται σε κανένα περιορισμό πλην των σχετικών με τα πληθυσμιακά όρια και τις τιθέμενες προϋποθέσεις στο εν λόγω ΠΔ.
  • Παραμένει η απαγόρευση οι ιδιώτες μη φαρμακοποιοί να μην δύνανται να αποκτούν με οιονδήποτε τρόπο (συστέγαση ή κατ’ εξαίρεση συστέγαση) την άδεια ιδρύσεως φαρμακείου των ήδη λειτουργούντων φαρμακείων.
  • Καθώς δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη, βούληση του Νομοθέτη είναι να μην υπάρχει περιορισμός στη συμμετοχή του τρίτου (ιδιώτη μη φαρμακοποιού, ή φαρμακοποιού) στο εταιρικό ή μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών εκμεταλλεύσεως φαρμακείου με οιοδήποτε ποσοστό.
  • Καθώς επίσης δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη, βούληση του Νομοθέτη είναι να μην υπάρχει περιορισμός ως προς το πρόσωπο του διαχειριστή/νόμιμου εκπρόσωπου των εταιρειών εκμεταλλεύσεως φαρμακείου. Διαχειριστής/νόμιμος εκπρόσωπος δεν είναι υποχρεωτικό να είναι ο αδειούχος φαρμακοποιός, αλλά ένας εκ των εταίρων/μετόχων.
  • Προκαλούνται πολύ σημαντικά προβλήματα σε ήδη λειτουργούσες εταιρείες εκμεταλλεύσεως φαρμακείου με τα θεσπιζόμενα ασυμβίβαστα συμμετοχής εταίρων, καθώς οι εταιρείες αυτές (οι περισσότερες εκ των οποίων λειτουργούν απρόσκοπτα επί σειρά ετών) καλούνται εντός έξι μηνών να εναρμονιστούν με τις διατάξεις του ΠΔτος. Αυτή η υποχρέωση είναι άστοχη και προβληματική, δεδομένου ότι έτσι, στερείται βιαίως το συνταγματικώς προστατευόμενο δικαίωμα επί της περιουσίας και ιδιοκτησίας.
  • Αίρονται οι περιορισμοί ως προς την επωνυμία της εταιρείας εκμεταλλεύσεως φαρμακείου.