Στον αγώνα κατά των χρονίων παθήσεων και της πρόληψης μπαίνουν οι φαρμακοποιοί

Oι μη μεταδιδόμενες ασθένειες αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία για την ανθρωπότητα, απαιτώντας νέες και επιτυχημένες λύσεις από τα συστήματα και τους επαγγελματίες υγείας, επισημαίνει η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοποιών (FIP).

“Με την δήλωση αυτή, η FIP ανανεώνει τη δέσμευση των φαρμακοποιών στην πρόληψη των μη μεταδιδόμενων νόσων, αλλά και την καλύτερη ανίχνευση και φροντίδα των ασθενών με μη μεταδιδόμενες νόσους”, τόνισε η αντιπρόεδρος της FIP Eeva Teräsalmi, η οποία ταυτόχρονα είναι πρόεδρος της επιτροπής της Ομοσπονδίας για την πολιτική απέναντι στις μη μεταδιδόμενες ασθένειες.

Υπάρχουν ορισμένες μη μεταδιδόμενες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη, του άσθματος, του καρκίνου και των ψυχικών ασθενειών, για τα οποία υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για τη σπουδαιότητα του φαρμακοποιού στην περίθαλψη του ασθενή.

Οι φαρμακοποιοί μπορούν να προσφέρουν εστιασμένες παρεμβάσεις, εξειδικευμένες συμβουλές και συντονισμό φροντίδας, βελτιώνοντας τη δέσμευση των ασθενών για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων», εξήγησε η κ. Teräsalmi.

Οι 144 εθνικές οργανώσεις μέλη της FIP σε 103 χώρες υιοθέτησαν τη νέα δήλωση πολιτικής νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η οποία περιγράφει τον τρόπο μείωσης του φόρτου από τις μη μεταδιδόμενες ασθένειες. Η πρόληψη και ο έλεγχος των μη μεταδιδόμενων νόσων απαιτεί παρεμβάσεις εφικτές, οικονομικά αποδοτικές, προσιτές στον ασθενή και τα συστήματα υγείας, με βάση τον ασθενή, καθώς και τους τοπικούς πόρους, λέει η FIP.

Για την ακρίβεια, η δήλωση προτρέπει τις κυβερνήσεις να αναπτύξουν στρατηγικές και προγράμματα υγείας, για την πρόληψη των μη μεταδιδόμενων ασθενειών, όπου ο ρόλος των φαρμακοποιών ορίζεται, αναγνωρίζεται και ενεργοποιείται. Τα προγράμματα αυτά, θα πρέπει να προωθούν και να προσδιορίζουν τη διεπαγγελματική συνεργασία και η αυξημένη ενσωμάτωση των φαρμακείων κοινότητας, εντός του δικτύου πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Υπάρχει μια συγκεκριμένη ανάγκη για την ενσωμάτωση των φαρμακοποιών, οι οποίοι μπορούν να αντιμετωπίσουν την μειωμένη συμμόρφωση σε μακροχρόνιες θεραπείες σε ασθενείς με μη μεταδιδόμενες νόσους, καταλήγει η δήλωση της FIP.

χρόνιες παθήσειςφαρμακοποιοίFIPμη μεταδιδόμενες ασθένειες