Στον ΕΟΠΥΥ τα “φώτα” της τρόικας για τα προαπαιτούμενα

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή η συνάντηση αντιπροσωπείας του υπουργείου Υγείας και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ καθ. Σωτήρη Μπερσίμη με τον επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας για την Υγεία, Giuseppe Carone.

H συζήτηση περιστράφηκε στα δύο τελευταία προαπαιτούμενα του τομέα υγείας, που ήταν η είσπραξη του clawback από τους παρόχους και συγκεκριμένα από τις ιδιωτικές κλινικές καθώς και η σύναψη συμβάσεων του Οργανισμού με τους οπτικούς.

Οι κλινικές

Σε ότι αφορά το πρώτο θέμα, φαίνεται πως η εκκρεμότητα κλείνει, καθώς οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές δέχθηκαν τελικά να υπογράψουν την παραίτησή τους από νομικές αξιώσεις του παρελθόντος, προκειμένου να προχωρήσουν οι συμψηφισμοί.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι τελικές καταβολές για clawback από τους παρόχους υγείας, υπολογίζονται συνολικά σε 250 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο καταλογίζεται σιγά – σιγά, όσο προχωρούν οι εκκαθαρίσεις του ΕΟΠΥΥ με τον κάθε πάροχο ξεχωριστά. Το ποσό που απομένει, κατανέμεται σε δόσεις κατά την απόφαση υπαγωγής στην τμηματική καταβολή των 120 δόσεων (σχετικά ρεπορτάζ Healthmag, εδώ και εδώ).
Η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 250 ευρώ και μεγαλύτερη του 15% της μέσης μηνιαίας υποβολής του παρόχου, μετά την αφαίρεση των νόμιμων κρατήσεων. Ανάλογα λοιπόν με το ύψος της συνολικής οφειλής, υπολογίζεται ο αριθμός των δόσεων που ξεκινούν από 18 και αυξάνονται ανά 18, μέχρι τις 120, ανάλογα με τον αριθμό υποβολών του παρόχου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Σημειώνουμε εδώ ότι η δυνατότητα να προχωρήσουν στην υπογραφή των δηλώσεων παραίτησης από τις νομικές τους αξιώσεις, δόθηκε στις κλινικές από τη στιγμή που έγινε δυνατή η διατύπωση επιφυλάξεων σχετικά με την παραίτηση αυτή, δεδομένου ότι πρόκειται για εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Οι οπτικοί
Σε ότι αφορά το δεύτερο θέμα των οπτικών και στις συμβάσεις τους, κατά τη συνάντηση, το θέμα παρέμεινε ανοικτό, εν αναμονή της σημερινής γενικής συνέλευσης του κλάδου της Βόρειας Ελλάδας, αν και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ξεκίνησε η υποβολή αιτημάτων από οπτικούς από άλλες περιοχές της χώρας. Το αποτέλεσμα ήταν σήμερα να υπάρχει ήδη υπογεγραμμένη η πρώτη σύμβαση και να έχει υποβληθεί εντός του Σαββατοκύριακου που πέρασε, τριψήφιος αριθμός αιτημάτων από οπτικούς για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον Οργανισμό.

Σημειώνουμε ότι μετά τη συνάντηση της Παρασκευής, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, με τις συμβάσεις διευκολύνονται τόσο οι ασφαλισμένοι οι οποίοι δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν απευθείας ολόκληρο το ποσό για να εισπράξουν στη συνέχεια τη συμμετοχή τους, ούτε να υποβάλλονται στην ταλαιπωρία συλλογής και κατάθεσης δικαιολογητικών, ενώ οι οπτικοί θα πληρώνονται εντός 90 ημερών το αργότερο. Παράλληλα, δε, με τους ελέγχους που θα διενεργούνται θα εκλείψουν παραβατικές συμπεριφορές διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.