Στον Σταϊκούρα η «καυτή πατάτα» του clawback

Διαπιστώνοντας ότι η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι έργο του Υπουργείου Οικονομικών και ότι υπάρχει εξάρτηση στην όποια σχετική απόφαση ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας και Οικονομικών, οι φαρμακευτικές εταιρείες φαίνεται πλέον να στρέφουν τις προσπάθειες κατανόησης του προβλήματος σε αυτό.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή επιστολή εκ μέρους του Φαρμακευτικού Φόρουμ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ Pharmaceutical Forum Team – ΕphForT) που απευθύνεται στον Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα, η οποία σημειώνει ότι σε συνέχεια αντίστοιχων ενημερωτικών επιστολών που έχουν απευθύνει προς το Υπουργείο Υγείας «θεωρούμε υποχρέωσή μας να θέσουμε εις γνώση σας ως Υπουργού Οικονομικών, την έντονη ανησυχία μας αναφορικά με την πλήρη ανεπάρκεια του ισχύοντος προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη».

Η συγκεκριμένη αναφορά υποδηλώνει προφανώς ότι το Υπουργείο Υγείας δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την αντικειμενικά δίκαιη απαίτηση για αύξηση των κονδυλίων για την υγεία.
Η συγκεκριμένη επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Φόρουμ και πρώην πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Διονύσης Φιλιώτης, σημειώνει ότι ο δεδομένος προϋπολογισμός στη φαρμακευτική δαπάνη ορίστηκε το 2016 αυθαίρετα στα χρόνια του μνημονίου, χωρίς να ληφθεί υπ’ όψη το επιδημιολογικό προφίλ και οι πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού της Ελλάδας.

«Στο μεταξύ, αφενός διευρύνθηκε η ασφαλιστική κάλυψη, εφαρμόστηκε καθολική πρόσβαση στο φάρμακο, προστέθηκαν πάνω από 200.000 νέα ΑΜΚΑ, καταβάλλεται ορθώς προσπάθεια αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης, αφετέρου δε εισήλθαν νέες ελπιδοφόρες θεραπείες στην αγορά», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Επισημαίνεται δε ότι το clawback στην εξωνοσοκομειακή δαπάνη για φάρμακα από 451 εκατ. ευρώ το 2016 φέτος αναμένεται να κλείσει πάνω από 810 εκατ. ευρώ, ενώ το clawback της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης από 154 εκατ. ευρώ θα ανέλθει κοντά στα 400 εκατ. ευρώ συν περίπου 102 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομειακά φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ για τις ιδιωτικές κλινικές.

Η κατάσταση μεταφράζεται ως  συνολική υπέρβαση (Clawback μόνο) για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη το 2019 , όπως εκτιμάται από τον ίδιο τον ΕΟΠΥΥ στο 42% του προϋπολογισμού, ενώ στη φαρμακευτική δαπάνη για τα προϊόντα ΦΥΚ 1Α που διανέμονται από τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ η αντίστοιχη υπέρβαση (Clawback μόνο) στο 182% «καταδεικνύοντας την πλήρη αποτυχία στον έλεγχο και στον ορισμό των προϋπολογισμών», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η επιστολή.

«Ένας προϋπολογισμός, ο οποίος δεν επιτυγχάνεται μέσα σε κάποια λογικά όρια +/- 15% είναι εκ των πραγμάτων αποτυχημένος και ως προς τον έλεγχό του και ως προς την πρόβλεψή του. Είναι σημαντικό να γίνει σαφές, ότι αυτή τη στιγμή οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα από το υπερβολικά υψηλό clawback που καλούνται να επιστρέψουν, σε συνδυασμό με τις ούτως ή άλλως υπερβολικές επιστροφές μέσω rebates και την τιμολόγηση των σκευασμάτων στην Ελλάδα με βάση τις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους τόσο για την συνέχιση της πρόσβασης των ασθενών σε νέες & παλιές καταξιωμένες θεραπείες, όσο και για τη βιωσιμότητα των ίδιων των επιχειρήσεων. Όπως έχουμε ήδη επισημάνει, οι αντοχές τους, που κακώς θεωρούνται δεδομένες, έχουν στην πραγματικότητα από καιρό εξαντληθεί πλήρως» αναφέρει το ΕphForT.

clawbackδαπάνηΣταϊκούρας