Στους 5600 οι νοσηλευόμενοι λόγω κορονοϊού

Μόνο καθησυχαστικά δεν είναι τα στοιχεία της επιδημίας κορονοϊού τα οποία σταθερά αποτυπώνονται στις νέες νοσηλείες ο οποίες βρίσκονται στα επίπεδα των 5600 με τις 800 να βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ. Τα κρούσματα καλπάζουν και μετά και το ρεκόρ ελέγχων που κατέγραψε χθες ΕΟΔΥ κινήθηκαν σε πάνω από 4000. Ο αριθμός τρομάζει καθώς μπορεί τα νέα κρούσματα να εντοπίζονται σε νεότερες ηλικίες, όμως ακόμη και ένα μόλις 5% εξ αυτών να εξελίσσονται σε σοβαρά περιστατικά, θα πιέσει δραματικά το ΕΣΥ.

Με βάση τα στοιχεία τoυ ΕΟΔΥ η θετικότητα, δηλαδή το ποσοστό των τεστ που επιβεβαίωσαν νέες διαγνώσεις κορονοϊού χθες ήταν 5,33%. Αν υπολογίσουμε ότι περίπου 680 νέα κρούσματα ήταν γνωστά από τα self test και επιβεβαιώθηκαν με μοριακό έλεγχο, όντως η θετικότητα υποχωρεί έντονα στο 4,7%. Κι αυτό το ποσοστό θεωρείται όμως αρκετά υψηλό, καθώς δεν μπορεί να αναχαιτιστεί από την περιορισμένη εμβολιαστική κάλυψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση θεωρεί ότι η πορεία της επιδημία έχει εισέλθει σε καθοδική τροχιά κι έτσι μπορεί να διακινεί το αισιόδοξο μήνυμα ότι μπορούμε να επιστρέψουμε σύντομα σε άνοιγμα δραστηριοτήτων. Βασική προϋπόθεση βεβαίως είναι η τήρηση των μέτρων αλλά και η πορεία των εμβολισμών.

Επίσης χθες σημειώθηκαν 93 νέοι θάνατοι, αριθμός που δείχνει την επίπτωση της επιδημίας πριν από 20 ημέρες, δηλαδή ακόμη και πριν το ρεκόρ. Δυστυχώς ο αριθμός μπορεί να κινηθεί υψηλότερα.

Εδώ να σημειώσουμε ότι χθες είχαμε περίπου 570 νέες εισαγωγές στην επικράτεια αλλά ήταν χαμηλότερες σε σχέση με τα εξιτήρια τα οποία ήταν της τάξης των 630. Όμως οι 570 είναι ένα ιδιαίτερα μεγάλο νούμερο και το ότι αφορούν σε ηλικίες μικρότερες των 70 ετών στην πλειονότητά τους, δε σημαίνει ότι το ΕΣΥ δεν πιέζεται. Μάλιστα αποτυπώνει το τι συνέβαινε πριν από μία εβδομάδα όσον αφορά στις νέες διαγνώσεις, κάτι το οποίο δεν έχει αλλάξει έντονα.

Σχετικά με τα σελφ τεστ, τα οποία η Κυβέρνηση εκτιμά σαν ένα σημαντικό εργαλείο για περαιτέρω άνοιγμα της οικονομία, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν πρέπει να εξιδανικεύονται ως απόλυτη λύση. Αφενός αμφισβητείται η αποτελεσματικότητά τους, αφετέρου κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα για το αποτέλεσμα του ελέγχου. Δυνατότητα διασταύρωσης δεν φαίνεται να υπάρχει. Επίσης μετά την πρώτη σχετική διαδικασία, η οποία αφορούσε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς Λυκείου, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν προχώρησε σε κάποια ανακοίνωσε που να ανέφερε πόσοι ακριβώς είναι εκείνοι που έλαβαν το τεστ και σε τι ποσοστό μπήκαν στη σχετική πλατφόρμα για να δηλώσουν το αποτέλεσμα.

Δεν αμφισβητεί κανείς την αξία του αυτοελέγχου, αλλά θα πρέπει να τονιστεί ότι δε συμβάλει τόσο δραστικά στον περιορισμό της επιδημίας όσο η τήρηση των. Ίσως είναι καλύτερο να θεωρεί κάποιος που δεν έχει ελεγχθεί ότι δυνητικά είναι φοράς του ιού και άρα τηρεί μέτρα ώστε να μην είναι μεταδοτικός, παρά να θεωρεί τον εαυτό του ψευδώς αρνητικό στον κορονοϊό.

ΕΣΥΜΕΘκορονοϊόςself testsνοσηλεία κορονοϊός