Στρατηγική της Διάκρισης στο 20ο Συνέδριο της ΕΕΜΥΥ

Με την απονομή τριών βραβείων και δύο διακρίσεων εύφημης μνείας σε ισάριθμες εργασίες, ολοκληρώθηκε, αργά το απόγευμα του Σαββάτου, το επετειακό 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Management Υπηρεσιών Υγείας, με γενικό τίτλο «ΥΓΕΙΑ, η Στρατηγική της Διά-κρισης», που διοργάνωσε στην Αθήνα η ΕΕΜΥΥ, στις 1-3 Νοεμβρίου.

Παρουσιάσθηκαν 60 περίπου εισηγήσεις, μεταξύ των οποίων 7 πρωτοποριακές διαλέξεις πανεπιστημιακών καθηγητών, 3 παρεμβάσεις του Προέδρου και δύο μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της European Association of Hospital Managers (EAHM), 2 debates εμπειρογνωμόνων της νοσοκομειακής διοίκησης και του «ώριμου» δημόσιου management, 1 workshop και δεκάδες εργασίες στελεχών των ελληνικών νοσοκομείων. Με την παρουσία εκατοντάδων εγγεγραμμένων συνέδρων και πολλών ακροατών, το χαρακτηριστικό του συνεδρίου υπήρξε η «ζωντάνια» του και οι διαδραστικοί διάλογοι μεταξύ ομιλητών και ακροατηρίου.

Οι εργασίες θα δημοσιευθούν στο ερχόμενο τεύχος 175 του περιοδικού «Επιθεώρηση ΥΓΕΙΑΣ», ενώ σύντομα αναμένονται και τα συμπεράσματα του συνεδρίου, ύστερα από συνθετική επεξεργασία της Επιστημονικής Επιτροπής, με καταγεγραμμένα τα βασικά προβλήματα του ΕΣΥ και τις ενδεδειγμένες λύσεις.

Την απονομή Βραβείων και Εύφημης Μνείας στις ακόλουθες διακριθείσες εργασίες πραγματοποίησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Οδυσσέας Ζώρας.

Το 1o Βραβείο απονεμήθηκε στην κ. Μαγδαληνή Σερίφη, με συνεισηγητές την κ. Μαρία Χριστοπούλου και τον κ. Δημήτριο Κορφιάτη (Γ.Ν. Ελευσίνας), για την εργασία με τίτλο «Η Ορθή Διαχείριση Πόρων με Εφαρμογή Σύγχρονων Επιστημονικών Εργαλείων και Συμμετοχή του Ανθρώπινου Δυναμικού: Μελέτη Περίπτωσης».
Η εργασία περιγράφει την επιστημονική διαδικασία επίλυσης ενός πραγματικού προβλήματος σε νοσοκομείο της Αττικής, με τη δημιουργία «κύκλου ποιότητας» για τον εντοπισμό των αιτίων, την καταγραφή των αναγκαίων μέτρων και την υπόδειξη του τρόπου εφαρμογής τους, ώστε να επιτευχθεί η αποφυγή συγκεκριμένης οικονομικής ζημίας του οργανισμού. Η διάκριση συνοδευόταν από μικρή συλλογή επιστημονικών συγγραμμάτων και το χρηματικό ποσό των 150 Ευρώ.

Το 2ο Βραβείο απονεμήθηκε στην κ. Μαρία Μαστρογιάννη, με συνεισηγητή τον κ. Θεόδωρο Κατσούλα (251 ΓΝΑ), για την εργασία με τίτλο «Παράγοντες Διαμόρφωσης της Σχέσης των Συνολικών Δαπανών Υγείας και του ΑΕΠ στις Χώρες του ΟΟΣΑ».
Πρόκειται για συστηματική ανασκόπηση επιστημονικά επιλεγμένης διεθνούς βιβλιογραφίας, τόσο του τρόπου χρηματοδότησης των υγειονομικών συστημάτων, όσο και των παραγόντων διαμόρφωσης του ύψους των συνολικών δαπανών υγείας. Με δεδομένη τη συνεχή και αλματώδη αύξηση του υγειονομικού κόστους, η συγκεκριμένη εργασία μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση περαιτέρω έρευνας και μελέτης, με σκοπό τη διαμόρφωση της εγχώριας Πολιτικής Υγείας στο μέλλον.
Η διάκριση συνοδευόταν από μικρή συλλογή επιστημονικών συγγραμμάτων και το χρηματικό ποσό των 150 Ευρώ.

Το 3ο Βραβείο απονεμήθηκε στην κ. Ράνια Κατσίκη (Γ.Ο.Ν. Κηφισιάς) για την ερευνητική εργασία με τίτλο «Η Ηθική Παρενόχληση και η Επίδραση στην Υγεία των Εργαζομένων σε Δημόσιο Νοσοκομείο».
Εκτός από την καταγραφή των διεθνώς ισχυόντων, η έρευνα μεταξύ των εργαζομένων του νοσοκομείου «Οι Άγιοι Ανάργυροι» κατέδειξε ότι το «Mobbing» είναι πολυπαραγοντικό και πολυδιάστατο φαινόμενο, που προκαλεί έντονο άγχος, δυσφορία, αδυναμία συγκέντρωσης, κατάθλιψη και άλλα δυσμενή ψυχολογικά συμπτώματα, όπως επίσης κεφαλαλγίες, γαστρεντερικές διαταραχές, διαταραχές ύπνου και άλλα σωματικά συμπτώματα. Τα ευρήματα αυτά επιβάλουν επιτακτικά την αντιμετώπιση του φαινομένου με τα προτεινόμενα μέτρα.
Η διάκριση συνοδευόταν από μικρή συλλογή επιστημονικών συγγραμμάτων και το χρηματικό ποσό των 150 Ευρώ.

Επίσης, εύφημη μνεία απονεμήθηκε:

  • στον κ. Ευθύμιο Καραστογιάννη (Ν.Μ. Πτολεμαΐδας) για την εργασία με τίτλο «Νέες Υποδομές Πληροφορικής για την Κάλυψη Αναγκών στην Ποιότητα και Ασφάλεια των Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας». Στην εργασία περιγράφεται η περαιτέρω και εντυπωσιακή αναβάθμιση του Μηχανογραφικού Συστήματος του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, με πρωτοβουλία του Τμήματος Πληροφορικής του οποίου ηγείται ο συγγραφέας. Ο κ. Καραστογιάννης έχει ήδη βραβευθεί σε προηγούμενα συνέδρια για τις ακάματες προσπάθειές του και μάλιστα εξασφαλίζοντας εξωτερική χρηματοδότηση, προς όφελος της υπηρεσίας και των ασθενών. Η διάκριση συνοδευόταν από μικρή συλλογή επιστημονικών συγγραμμάτων.
  • στην κ. Αικατερίνη Γαλιάτσου, με συνεισηγήτρια την κ. Μαρία Μάλλιου (Ν.Μ. Πύργου) για την ερευνητική εργασία με τίτλο «Ο Βαθμός Ικανοποίησης των Εργαζομένων του Γ.Ν. Ηλείας από την Εργασία τους και Τεχνικές Παρακίνησης». Αν και οι μελέτες του βαθμού ικανοποίησης των εργαζομένων στα νοσοκομεία είναι συχνές και με περίπου ίδια συμπεράσματα, επισημαίνεται ότι η παρούσα εργασία ανέδειξε και τη σύνδεση των αποδοχών με την αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα και παραγωγικότητα στην εργασία, ως σημαντικό μέσο παρακίνησης, προτείνοντας την αντικατάσταση του υπάρχοντος συστήματος προαγωγών και μισθολογίου με νέο, που δεν θα στηρίζεται μόνο στα τυπικά προσόντα. Η διάκριση συνοδευόταν από μικρή συλλογή επιστημονικών συγγραμμάτων.