Σύγχρονο management και μηχανοργάνωση στις δομές των ΥΠΕ επιχειρεί το Υπουργείο

Την ανάγκη νοικοκυρέματος των δομών υγείας σε όλη της χώρας μέσω των πρακτικών σύγχρονου management και τη χρήση της δυνατότητας της πληροφορικής θα πρέπει να καλύψουν οι 7 νέοι διοικητές των ΥΠΕ που ενέκρινε χθες η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Συγκεκριμένα ενέκρινε τις τοποθετήσεις του Π. Στάθη για την 1η ΥΠΕ, του Χρ. Ροϊλού για τη 2η ΥΠΕ, του Π. Μπογιατζίδη για την 3η ΥΠΕ, του Δ. Τσαλικάκη για την 4η ΥΠΕ, του Φ. Σερέτη για την 5η ΥΠΕ, του Ι. Καρβέλη για την 6η ΥΠΕ και της μοναδικής γυναίκας στην ομάδα, της Ελένης Μπορμπουδάκη για την 7η ΥΠΕ.

Οι νέοι προτεινόμενοι Διοικητές είναι τα στελέχη που θα εφαρμόσουν στην πράξη όλες τις απαιτούμενες αλλαγές και πρακτικές που οραματιζόμαστε ως Κυβέρνηση» διαβεβαίωσε ο Υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζομάνης κατά την εισήγηση του στην Επιτροπή. Στις προτεραιότητές των νέων ΥΠΕαρχών είναι, σύμφωνα με τον Υφυπουργό, η προώθηση «της επιστημονικής και λειτουργικής διασύνδεσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τη δευτεροβάθμια». Στόχος τους ακόμη θα είναι η ανάπτυξη νέων υπηρεσιών «στα νοσοκομεία και εκτός νοσοκομείων, όπως οι μονάδες παροχής παρηγορητικής φροντίδας, οι μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων, οι υπηρεσίες αποκατάστασης, οι μονάδες γηριατρικής, κ.ά.».

Προτεραιότητα είναι επίσης να προσελκύσουν κλινικές μελέτες, να ενθαρρύνουν τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να προσφέρουν στον πολίτη σύγχρονες υπηρεσίες υγείας χωρίς επιπλέον κόστος για τον πολίτη. Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των μονάδων υγείας θα πρέπει να προταχθούν και να διασφαλίσουν το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας.
Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε επίσης χαρακτηριστικά ότι «οι άμεσες δαπάνες υγείας των ιδίων των πολιτών επιβαρύνουν έναν πληθυσμό ό οποίος ήδη βρίσκεται κάτω από μεγάλη οικονομική πίεση ενώ η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας δεν είναι η βέλτιστη δυνατή και συνεχώς όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού θεωρεί ότι οι υπηρεσίες υγείας δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του. Με άλλα λόγια, το σύστημα υγείας παραμένει άνισο και αναποτελεσματικό».

Επόμενη κίνηση από την ηγεσία του υπουργείου είναι η ανακοίνωση των δύο υποδιοικητών για κάθε μια από τις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες. Τα ονόματα φέρεται να έχουν κλείσει και αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα, αλλά το Υπουργείο Υγείας παραπέμπει στην επίσημη ανάπτυξη.

Βασίλης ΚοντοζαμάνηςΥΠΕδιοικητές ΥΠΕ