Τα νέα πρόσωπα της Υγείας στην καινούρια κυβέρνηση

 

Ένα νέο πρόσωπο στον τομέα της υγείας, “φωτίζουν” οι πληροφορίες για τη θέση του νέου υπουργού Υγείας.

Πρόκειται για τον Κώστα Τσιάρα, Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ από το 2016. Είναι Μικροβιολόγος Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μετεκπαίδευση στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε πανεπιστημιακά κέντρα της Σουηδίας.

Βουλευτής εξελέγη για πρώτη φορά το 2004 με τη Νέα Δημοκρατία στον νομό Καρδίτσας. Επανεξελέγη στις εκλογές του 2007, του 2009 του Μαΐου και Ιουνίου του 2012 και του Ιανουαρίου του 2015, πρώτος σε σταυρούς προτίμησης.

Έχει διατελέσει Υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σαμαρά, Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Υπεύθυνος του τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας και Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Στεργιούλη, Μοριακή Βιολόγο και έχουν ένα γιο και δύο κόρες.

Τον κ. Τσιάρα, αναμένεται να συνεπικουρήσει στο έργο του, από τη θέση του υφυπουργού Υγείας, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, βασικό στέλεχος της Ν.Δ. στην κατάρτιση του προγράμματος υγείας του κόμματος, ο οποίος έχει ήδη διατελέσει και γενικός γραμματέας του υπουργείου. Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης είναι πτυχιούχος μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επιστήμονας Πολιτικής και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας (MSc/ University of Birmingham) και Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜΒΑ/ ΑLBA).

Έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας (Πανεπιστήμιο Αθηνών), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και ως υπεύθυνος ερευνών του Τμήματος Οικονομικών Υγείας του ΙΟΒΕ από το 1999 ως το 2004.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, και στη συνέχεια γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας.

Οι φήμες βέβαια, “βλέπουν” και το ενδεχόμενο να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Υγείας ο Μάκης Βορίδης, γεγονός που μένει να φανεί μέχρι σήμερα το απόγευμα, οπότε αναμένεται να ανακοινωθεί το σχήμα της νέας κυβέρνησης.

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να αναλάβει επίσης ο Πασχάλης Μπουχώρης, ο οποίος πιθανότατα θα αναλάβει την προεδρία του ΕΟΠΥΥ. Ο κ. Μπουχώρης έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, ενώ στη συνέχεια είχε αναλάβει ηγετικές θέσεις σε μεγάλα νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα (Διευθύνων Σύμβουλος στο “Υγεία” και Γενικός Διευθυντής στο Ιασώ), ενώ επανειλημμένα έχει συμβάλλει καθοριστικά στην κατάρτιση του προγράμματος υγείας της Ν.Δ.

Στο επιτελείο της Ν.Δ. για την υγεία, θα συμβάλλει καθοριστικά και ο ομ. καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο οποίος εκλέγεται για πρώτη φορά στη Σάμο.

Τα νέα πρόσωπα στην υγεία θα έχουν να δώσουν απαντήσεις στα καυτά ζητήματα του τομέα, που ταλανίζεται τα τελευταία χρόνια από ελλείψεις προσωπικού λόγω brain drain και από δραστικά περιορισμένες πιστώσεις σε εφαρμογή των δημοσιονομικών επιταγών λόγω επιτήρησης, σε ότι αφορά την κάλυψη του πληθυσμού.

Παράλληλα, έχουν να αντιμετωπίσουν και την δραματική αύξηση των υποχρεωτικών επιστροφών clawback σε όλους τους κλάδους της υγείας από γιατρούς και ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας μέχρι τις φαρμακευτικές.

Στα νέα αυτά πρόσωπα, στηρίζονται επίσης και οι ελπίδες για μέτρα που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη, με την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της υγείας, αλλά και ενίσχυση του εξαγωγικού προφίλ των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα.

Υπουργός ΥγείαςΝ.Δ.