Ταμείο υγειονομικών: Στοίβες φακέλων με αιτήματα σε κτίριο χωρίς ασανσέρ

Σε απαράδεκτες συνθήκες λειτουργεί το π. ΤΣΑΥ, ο τομέας υγειονομικών του ΕΤΑΑ, που ενοποιήθηκε στον ΕΦΚΑ και συνεχίζει να καλύπτει ασφαλιστικά τους ιατρούς, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς και κτηνιάτρους όλης της χώρας.

Όπως επισημαίνουν οι συλλογικοί φορείς των υγειονομικών, το ταμείο έχει «καταρρεύσει» και στα γραφεία του εκτυλίσσονται σε καθημερινή βάση σκηνές που αποτελούν όνειδος για τους υγειονομικούς αλλά και για τη χώρα μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απίστευτη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων όταν χρειάζεται να απευθυνθούν στα κεντρικά γραφεία στην Αθήνα, όπου για να εξυπηρετηθούν πρέπει να ανέβουν με τις σκάλες τέσσερις ή πέντε ορόφους, αφού εδώ και πάρα πολύ καιρό δεν λειτουργεί ο ανελκυστήρας του κτιρίου. Μάλιστα πριν από μέρες μία φαρμακοποιός από τη Θήβα που είχε υποβληθεί σε καρδιολογική επέμβαση, επέστρεψε άπραγη, διότι δεν μπορούσε να ανέβει τις σκάλες.

Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης στα γραφεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, με τη συμμετοχή της αντιπροέδρου του ΠΙΣ Άννας Μαστοράκου, του αντιπροέδρου του ΠΦΣ Σεραφείμ Ζήκα και της εκπροσώπου του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου Μάγδας Βουδούρη. Από πλευράς ΕΟΟ παραβρέθηκαν ο πρόεδρος Αθανάσιος Δεβλιώτης, , ο αντιπρόεδρος Α’ Νικόλαος Δέδες, η Γενική Γραμματέας Μαρία Μενενάκου και το μέλος του ΔΣ Βασίλης Σταθόπουλος.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε οι παραπάνω φορείς να καταθέσουν από κοινού στο διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Χρήστο Χάλαρη και τον υπουργό Εργασίας κ. Ιωάννη Βρούτση υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία του ταμείου και να μειωθούν οι χρόνοι ολοκλήρωσης των υποθέσεων.

Αιτήματα υγειονομικών

Οι υγειονομικοί ζητούν την άμεση διεκπεραίωση των χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων των ασφαλισμένων και προτείνουν να ενισχυθεί ο φορέας με προσωπικό. Ζητούν από τον ΕΦΚΑ την άμεση επιστροφή των πρώην υπαλλήλων του ΤΣΑΥ, που μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες και σε δεύτερο βαθμό την ενίσχυση του ταμείου και με άλλους υπαλλήλους. Το οργανόγραμμα του πρώην ΤΣΑΥ αριθμούσε 168 υπαλλήλους, ενώ σήμερα μόλις 11 υπάλληλοι του τμήματος οικονομικών καλούνται να διεκπεραιώσουν το σύνολο των τρεχουσών και εκκρεμών υποχρεώσεων του πολυπληθούς ασφαλιστικού ταμείου.

Καθώς μάλιστα τα περισσότερα περιφερειακά γραφεία παραπέμπουν συχνά τους ασφαλισμένους στα κεντρικά γραφεία της Αθήνας, ο όγκος δουλειάς των υπαλλήλων που έχουν απομείνει στο ταμείο, είναι ανυπέρβλητος. Εδώ, οι εκπρόσωποι των υγειονομικών επισημαίνουν ότι οι υπάλληλοι εκτός από τα αιτήματα, έχουν να αντιμετωπίσουν κι άλλα προβλήματα, όπως η απουσία ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος ή η έλλειψη αναλωσίμων. Εν έτει 2019 ψάχνουν σκονισμένους φακέλους που υπάρχουν σε κούτες πάνω από 40 χρόνια, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που πληρώνουν από την τσέπη τους το χαρτί και τα μελάνια των εκτυπωτών.

Στα αιτήματα των υγειονομικών προς τον ΕΦΚΑ συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η αποσαφήνιση του υπολογισμού της προσαύξησης «του μονοσυνταξιούχου ασφαλισμένου» και η άμεση ψηφιοποίηση του ένχαρτου αρχειακού υλικού. Επιπλέον οι υγειονομικοί ζητούν την μηχανογραφική επεξεργασία των διαδικασιών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος βεβαίωσης οφειλών ή μη είτε για έκδοση σύνταξης που ξεπερνά τα 3 χρόνια, είτε για επιστροφή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ταμείου, είτε για ένταξη στις 120 δόσεις.

ΠΙΣΠΦΣΕΦΚΑΕΤΑΑκτηνίατροιταμείο υγειονομικών