Τελικές τιμές για 163 νέα φάρμακα από τον ΕΟΦ

Το δρόμο τους για την αγορά αναμένεται να βρουν σύντομα 163 νέα φάρμακα, για τα οποία ο ΕΟΦ κατέληξε σε οριστικές τιμές και έστειλε τον σχετικό κατάλογο στο υπουργείο Υγείας για υπογραφή.

Πρόκειται για τις τελικές τιμές, επί των φαρμάκων για τα οποία είχε υποβληθεί αίτηση τιμολόγησης κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017.
Αρχικά τα σκευάσματα αυτά ήταν 180, όμως μετά την επεξεργασία των προτεινόμενων τιμών και τη σχετική διαβούλευση, τεκμηριώθηκαν οι τιμές για τα 163 που περιλαμβάνονται στο σχετικό κατάλογο.

Από αυτά, τα 21 είναι νέα on patent σκευάσματα, 17 νέες μορφές ή περιεκτικότητες on patent φαρμάκων, 6 καλώς καθιερωμένης χρήσης, έξι σταθεροί συνδυασμοί, έξι υβριδικά, 62 νέα γενόσημα και δύο νέες μορφές γενοσήμων, 30 νέα γενόσημα συσχετιζόμενα με ήδη κυκλοφορούντα στην αγορά, 5 νέες μορφές γενοσήμων που επίσης συσχετίστηκαν με ήδη κυκλοφορούντα προϊόντα στην αγορά και 9 εγχωρίως παραγόμενα που τιμολογήθηκαν βάσει κοστολογικών στοιχείων.

Σημειώνουμε ότι καθώς με την δημοσίευση του πολυνομοσχεδίου, έχει καταργηθεί η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, η νέα διαδικασία προβλέπει έλεγχο των τιμών και από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου, υπογραφή από τον υπουργό και δημοσίευση του σχετικού Δελτίου Τιμών Φαρμάκων απ΄ ευθείας στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Οι τιμές των νέων σκευασμάτων, επισυνάπτονται εδώ.