Τελική πρόταση για γενική ανακοστολόγηση και διορθωτικά δελτία τιμών

H τελική πρόταση του ΕΟΦ για την γενική ανατιμολόγηση του Ιουνίου, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού και εστάλη στη διεύθυνση φαρμάκου του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εγκριθούν οι νέες τιμές από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Η πρόταση περιλαμβάνει 200 νέες δραστικές ουσίες, 91 γνωστές δραστικές, 4465 γενόσημα, 2571 φάρμακα με πλήρη αίτηση, 227 καλώς καθιερωμένης χρήσης, 146 υβριδικά, 75 όμοια βιολογικά, 112 σταθερούς συνδυασμούς και 16 με αίτηση συγκατάθεσης.

Βάσει των νέων τιμών, 289 ιδιοσκευάσματα έχουν τιμή κάτω του ενός ευρώ και 890 κάτω των 2 ευρώ. Πρόκειται για φάρμακα πρωτότυπα και γενόσημα.
Τα σκευάσματα αυτά καθώς υπόκεινται σε rebate και clawback αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απόσυρσης από την αγορά, καθώς οι φαρμακευτικές που έχουν την άδεια κυκλοφορίας τους έχουν ήδη επισημάνει τον σχετικό κίνδυνο.

Από τις διορθώσεις που έγιναν από τον ΕΟΦ αρκετά σκευάσματα διόρθωσαν την τιμή τους προκειμένου να μην αποσυρθούν τελικά, για λόγους δημόσιας υγείας, ενώ όσα ήταν στην αρνητική λίστα δεν επηρεάζονται, όπως και αιματολογικά σκευάσματα.

Στο μεταξύ οι εταιρίες προχώρησαν σε νέες οικειοθελείς μειώσεις για 5 σκευάσματα αυτή τη φορά, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία πρόσθετων μειώσεων προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα.

Παράλληλα εκδόθηκαν και διορθωτικά δελτία τιμών φαρμάκων για τα νέα προϊόντα που είχαν ζητήσει να τιμολογηθούν κατά το 3ο και 4ο τρίμηνο του 2017.

Η πρόταση του ΕΟΦ για γενική ανακοστολόγηση επισυνάπτεται εδώ.
Οι οικειοθελείς μειώσεις επισυνάπτονται εδώ.
Το διορθωτικό δελτίο τιμών για το 3ο τρίμηνο του 2017, εδώ.
Το διορθωτικό δελτίο τιμών για το 4ο τρίμηνο του 2017, εδώ.