Πότε η συμμετοχή ασθενών στα φάρμακα θα μειώνεται στο 50%

Στο μισό μειώνεται η συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακά τους, εφόσον τα συγκεκριμένα σκευάσματα έχουν “περάσει” από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης επιτυχώς.

Για αυτά τα φάρμακα, η συμμετοχή θα περιορίζεται σε 12,5% από 25% και σε 5% από 10%, ανάλογα με την κατηγορία τους.

Ειδικά για τα γενόσημα, το ποσοστό συμμετοχής του ασθενούς μπορεί να μειώνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Τα παραπάνω προβλέπει τροπολογία τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ των Γ. Πάλλη, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Χρ. Σιμορέλη και ο Θ. Δρίτσα, που έγινε δεκτή από τον υπουργό Υγείας και με την οποία τα φαρμακεία θα παραμένουν κλειστά κατά συγκεκριμένες αργίες.

Αιτιολογική έκθεση

Η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρει ότι “η διάταξη περί μειωμένης συμμετοχής, δίνει ένα σημαντικό κίνητρο για την επιτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης, που επιφέρει σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη στο πλαίσιο της αποζημιωτικής πολιτικής φαρμάκων, αλλά και ταυτόχρονα ελάφρυνση του κόστους που καταβάλουν οι πολίτες.

Επιπλέον, παρέχει και σημαντικό κίνητρο για την προτίμηση των γενοσήμων, τα οποία συμβάλλουν επίσης σημαντικά στην δημοσιονομική εξυγίανση, αφού συνεπάγονται μικρότερο κόστος τόσο για την κρατική αποζημίωση, όσο και συνολικά για την ιδιωτική συμμετοχή”.

Οι αργίες στα φαρμακεία

Με την ίδια τροπολογία τίθεται ανώτατο όριο λειτουργίας των φαρμακείων από την Περιφέρεια, όπως καθορίζεται και για τα υπόλοιπα καταστήματα που δεν πωλούν φάρμακα.

Ειδικά για τα φαρμακεία, απαγορεύεται να λειτουργούν την 25η Μαρτίου, την Μεγάλη Παρασκευή, τη Δευτέρα του Πάσχα, την 15η Αυγούστου, την 25η και την 26η Δεκεμβρίου, την 1η Ιανουαρίου, την 6η Ιανουαρίου, την Καθαρά Δευτέρα, την 1η Μαΐου, την 28η Οκτωβρίου και του Αγίου Πνεύματος, την ημέρα εορτής του Πολιούχου Αγίου της πόλης και την ημέρα Απελευθέρωσης της πόλης. Τις ημέρες αυτές οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται φάρμακα από τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία της περιοχής τους.

Σε ότι αφορά την περίπτωση του διευρυμένου ωραρίου, ο νόμιμος εκπρόσωπος του κάθε φαρμακείου θα καταθέτει την σχετική δήλωση, προηγουμένως όμως θα πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του υπεύθυνου φαρμακοποιού στην περίπτωση που τα δύο πρόσωπα δεν ταυτίζονται.

γενόσημααργίαωράριο φαρμακείωνσυμμετοχή ασθενών