Θύελλα αντιδράσεων κατά των δηλώσεων Πολάκη για τον Σ. Κυμπουρόπουλο

Πρόταση δυσπιστίας κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη θα καταθέτει η Νέα Δημοκρατία, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου, δήλωσε: «μετά το Πάσχα καταθέτουμε πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη», με αφορμή την αήθη επίθεση του αναπληρωτή υπουργού μέσω Facebook κατά του υποψηφίου ευρωβουλευτή της ΝΔ, Στέλιου Κυμπουρόπουλου.

Ρατσιστικός λόγος σε βάρος των ΑΜΕΑ

Αντίστοιχα, η ΕΣΑμεΑ δήλωσε την πρόθεσή της να προσφύγει άμεσα στη δικαιοσύνη για το θέμα, σημειώνοντας πως θεωρεί ότι “η απαράδεκτη δήλωση του υπουργού Παύλου Πολάκη σχετικά με τα μέτρα προστασίας των ατόμων με αναπηρία που έχουν θεσπιστεί στη χώρα βρίθει ρατσιστικής συμπεριφοράς σε βάρος των ατόμων με αναπηρία και παραβιάζει την κείμενη νομοθεσία”.

Για ρατσιστική επίθεση έκανε λόγο και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος ανακοίνωσε: «Καταδικάζουμε την αήθη επίθεση, ενάντια στο γιατρό Στέλιο Κυμπουρόπουλο που υπηρετεί με υψηλό αίσθημα ευθύνης, την επιστήμη του και κυρίως ενάντια στον άνθρωπο που έχει επιδείξει δύναμη ζωής και αποτελεί παράδειγμα για τους συνανθρώπους του. Η επίδειξη απαράδεκτου και προκλητικού ρατσισμού από έναν πολιτειακό παράγοντα που οφείλει εκ της θέσεως του να δημιουργήσει δίχτυ προστασίας για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες προσβάλει το κοινό αίσθημα, περί δικαίου και αποτελεί τεράστιο ατόπημα. Είναι μια αχαρακτήριστη ρατσιστική επίθεση, ενάντια στις ευπαθείς ομάδες που η πολιτεία οφείλει να προστατεύει και να αντιμετωπίζει με σεβασμό. Συσστρατευόμαστε με τους συνανθρώπους που δίνουν μάχη για μια αξιοπρεπή ζωή και υποσχόμαστε ότι θα σταθούμε απέναντι σε όσους τους αντιμετωπίζουν με κυνισμό και έλλειψη σεβασμού».

Ο διάλογος
Νωρίτερα, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, δήλωσε στο Twitter: “Δεν θέλησα ποτέ μόρια, επιδόματα και χάρες. Ίσες ευκαιρίες διεκδικών. Διεκδικώ αυτό που δεν υπάρχει”.

Στη δήλωση αυτή, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, παρέθεσε το ΦΕΚ πρόσληψης του Σ. Κυμπουρόπουλου σε προσωρινή προσωποπαγή θέση επιμελητή Β’ στο Αττικό νοσοκομείο και δήλωσε: “Αν διεκδικούσες ίσες ευκαιρίες κύριε Κυμπουροπουλε , να έβαζες χαρτιά για να προσληφθείς επιμελητής Β στο ΕΣΥ με κρίση από συμβούλιο όπως οι άλλοι γιατροί και όχι έτσι :(όπως δικαιούσουν ως ΑΜΕΑ). Ντροπή και κρίμα να λες αυτά που λες!!!”.

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, ο κ. Πολάκης επανήλθε με νεώτερη δήλωσή του, λέγοντας πως “Ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, το οποίο αυτό υπηρετούμε και αυτό χτίζουμε, οφείλει να θεσμοθετεί θετικά μέτρα άρσης των διακρίσεων υπέρ των ατόμων με αναπηρία. Αυτό δημιουργεί την κοινωνία των “ίσων ευκαιριών”, άρα το ερώτημα το οποίο προκύπτει προς τη Νέα Δημοκρατία και προς τον κ. Κυμπουρόπουλο είναι αν τα θετικά μέτρα όπως είναι τα μόρια, τα επιδόματα, οι ειδικές διαδικασίες για την πρόσληψη κι άλλες ανακουφιστικές διατάξεις, αν αυτά τα θεωρούν χάρες και θέλουν να τα καταργήσουν ή αν είναι η ουσία της κοινωνικής πολιτικής που υπηρετεί ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, συμβάλλοντας στην άρση των διακρίσεων και στην κοινωνία των “ίσων ευκαιριών” για τα άτομα με αναπηρία…!”.