Την επίταξη ιδιωτικών κλινικών βγάζει από τη φαρέτρα της η Κυβέρνηση

Την εξάντληση των δυνατοτήτων του ΕΣΥ στην Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνει η άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών για την νοσηλεία ασθενών που νοσούν με covid-19, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα. Είναι γεγονός ότι η κατάσταση στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Βορείου Ελλάδος, είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της  επιδημίας κορονοϊού, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι δημόσιες δομές υγείας. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο το τελευταίο τριήμερο διαγνώστηκαν στο νομό περί τα 2300 νέα κρούσματα, μεγάλο ποσοστό από τα οποία χρειάζεται νοσηλεία. 

Η περιοχή φαίνεται λοιπόν να βιώνει μια κατάσταση εμπόλεμης ζώνης, με την Κυβέρνηση να ενεργοποιεί το τελευταίο όπλο που διαθέτει και το οποίο αφορά στην “αναγκαστική” νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό σε κλίνες ιδιωτικών κλινικών. Τη δε σχετική Υπουργική Απόφαση θα εκδώσει άμεσα ο Βασίλης Κικίλιας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως είχε επισημάνει και ο υφυπουργός κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης “η επίταξη έχει προβλεφθεί νομοθετικά από το πρώτο κύμα της πανδημίας και μάλιστα πρόσφατα εμπλουτίσαμε νομοθετικά τα εργαλεία τα οποία έχουμε στην διάθεση μας, για να προβούμε σε επίταξη προσωπικού, δομών, εξοπλισμού και ούτω καθεξής. Να θυμίσω επίσης, ότι η επίταξη είναι το τελευταίο όπλο το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Γιατί η επίταξη δεν είναι δωρεάν στο Κράτος. Πληρώνουμε ό,τι και να επιτάξουμε, είτε είναι ιδιώτης, είτε είναι προσωπικό”.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αρχικά, το ενδεχόμενο νοσηλείας ασθενών με Covid-19, εκτός δημοσίων νοσοκομείων ακόμη και με τη δέσμευση μίας ολόκληρης κλινικής, συζητήθηκε με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών. Οι σκέψεις αυτές όμως βρήκαν άμεσα ενστάσεις από τις ιδιωτικές κλινικές, κυρίως λόγω των δυσκολιών εφαρμογής της. Προτάθηκαν, μάλιστα, και εναλλακτικές λύσεις, όπως να αναλάβουν οι ιδιωτικές κλινικές περιστατικά μη Covid από νοσοκομεία όμορων δήμων, προκειμένου να αδειάσουν εκεί κρεβάτια για νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού. Πρόταση που φέρεται να μη βρήκε ανταπόκριση από το Υπουργείο.

Παρόλα αυτά, με διάταξη που εντάχθηκε σε νόμο του Υπουργείου Δικαιοσύνης στις αρχές του Νοεμβρίου, το Υπουργείο Υγείας επαναπροσδιόρισε τη δυνατότητα επίταξη, ή για την ακρίβεια αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, ιδιωτικών δομών και χώρων υγείας, έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Εν τω μεταξύ, εκδόθηκε πριν δύο μέρες και ΚΥΑ των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, με την οποία ρυθμίζεται η αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19.

Η επόμενη κίνηση από την πλευρά του υπουργείο έγινε όταν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας απέστειλε τελεσίγραφο στο Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) και στην Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) ζητώντας τους να δηλώσουν έως τις 21.00 χθες βράδυ Πέμπτης, 200 κρεβάτια για ασθενείς με Covid, στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, καθίστατο σαφές πως αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, τότε το Υπουργείο θα προχωρήσει στη λύση της καθολικής επίταξης. Θετική απάντηση δεν υπήρξε, ούτε στο πλαίσιο των συζητήσεων ούτε στο τελεσίγραφο.

Έτσι θα εκδοθεί σήμερα πιθανότατα Υπουργική Απόφαση που θα ενεργοποιεί την επίταξη και θα ρυθμίζει τη διαδικασία , προκειμένου να ξεκινήσει η μεταφορά ασθενών άμεσα. Στην πράξη, η ιδιωτική κλινική θα λάβει φύλλο επίταξης και οι εργαζόμενο φύλλα πορείας. Μάλιστα, αν κάποιος επικεφαλής ιδιωτικής κλινικής αρνηθεί την επίταξη, τότε θα δίνεται δυνατότητα στον διοικητής της αντίστοιχης Υγειονομικής Περιφέρειας να τον αντικαταστήσει.

Η επίταξη σημαίνει ότι η οποιαδήποτε κλινική δεν μπορεί να αρνηθεί τη νοσηλεία ασθενούς που θα μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της, εφόσον θα διαθέτει τα σχετικά έγγραφα. Η νοσηλεία τους καθίσταται υποχρεωτική.

ιδιωτικές κλινικέςΠΕΙΚΒασίλης ΚικίλιαςΘεσσαλονίκηκορονοϊός