Την Κυριακή αποφασίζουν οι φαρμακοποιοί αν θα συνταχθούν με τις προθέσεις Κικίλια για τη διάθεση των ΦΥΚ

Εμπόδια στην πρόθεση της Κυβέρνησης να διατίθενται τα φάρμακα υψηλού κόστους δωρεάν από τα φαρμακεία της γειτονιάς είναι πολύ πιθανόν να βάλουν οι φαρμακοποιοί, καθώς φαίνεται να μην είναι σύμφωνοι με τη συγκεκριμένη διαδικασία.  Ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας σε χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη ανέφερε σχετικά με «ουρές της ντροπής» των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ,  ότι «Θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, όχι μόνο να μειωθούν όπως μειώθηκαν, αλλά να εξαλειφθούν. Γιατί θέλω να πω ότι το πρώτο κομμάτι ήταν τα νοσοκομειακά φάρμακα στις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή αυτά τα οποία πρέπει να πάνε στις κλινικές προκειμένου κανείς να έχει τη θεραπεία του και συγκεκριμένα οι ογκολογικοί ασθενείς. Το δεύτερο κομμάτι της υλοποίησης της πολιτικής μας είναι τα μη νοσοκομειακά φάρμακα των βαρέως πασχόντων που θέλουμε να μπορούν να τα προμηθεύονται είτε από το φαρμακείο της γειτονιάς τους, είτε στο σπίτι τους. Και το θέλει, πιστεύω, και η πλειοψηφία των επαγγελματιών υγείας, και μιλάω για τους φαρμακοποιούς, και θα το υλοποιήσουμε».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση αποτελεί  έμμεση απάντηση στην ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, ο οποίος λόγω και του υψηλού αριθμού μελών έχει μεγάλη αντιπροσωπευτική δυναμική, που δήλωσε κάθετα ότι διαφωνεί με τη δωρεάν διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Διαφαίνεται λοιπόν μια αντιπαράθεση ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας και τους θεσμικούς εκπροσώπους των φαρμακοποιών. Προκειμένου λοιπόν να υπάρχει μια συγκεκριμένη τοποθέτηση των τελευταίων, ο ΠΦΣ συγκαλεί τη συνέλευση ώστε τα μέλη του να αποφασίσουν για τη στάση του απέναντι στην πρόθεση της Κυβέρνησης.

Ειδικότερα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος συγκαλεί έκτακτη συνέλευση στις 10 το πρωί στις 22 Σεπτεμβρίου λαμβάνοντας υπόψη  «την πρόταση της Κυβέρνησης για τη διάθεση συγκεκριμένου αριθμού Φαρμάκων Υψηλού Κόστους του ΕΟΠΥΥ δύο κατηγοριών παθήσεων από τα ιδιωτικά φαρμακεία» με μοναδικό θέμα της ημερησίας διατάξεως : «Διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους του ΕΟΠΥΥ από τα ιδιωτικά φαρμακεία».

Όπως σημειώνεται στη σχετική πρόσκληση, «η  συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του Π.Φ.Σ. συγκαλείται εκτάκτως λόγω των κρισίμων περιστάσεων, με σύντμηση προθεσμίας προσκλήσεως και ατά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης καλούνται όπως παραστούν οι Πρόεδροι των Δ.Σ. των Φαρμακευτικών Συλλόγων της Χώρας (με δικαίωμα λόγου όχι όμως και ψήφου)».

Να σημειωθεί πως ο κ. Κικίλιας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία και ευνοείται από το γεγονός ότι αναδεικνύεται και ως ένας από τους «δημοφιλέστερους» υπουργούς της Κυβέρνησης. Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί ζητούν διάλογο πριν από την οποιαδήποτε απόφαση της Κυβέρνησης για την εφαρμογή των διατάξεων διεύρυνσης του δικτύου διάθεσης των ΦΥΚ.

φαρμακοποιοίΦΥΚΠΦΣΒασίλης Κικίλιας