Το 1/3 της δαπάνης για νοσοκομειακά φάρμακα αφορά στην αντιμετώπιση των μικροβίων

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η συζήτηση την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με την αντιμικροβιακή αντοχή και τους κινδύνους για το ΕΣΥ. Πέρα από τα σημαντικά προβλήματα για την υγεία, υπάρχει και η οικονομική παράμετρος καθώς δεκάδες εκατομμύρια δαπανώνται κάθε χρόνο για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Εκτιμάται μάλιστα πως το 1 στα 3 ευρώ που δαπανάται για νοσοκομειακά φάρμακα, προσανατολίζεται στην προμήθεια σκευασμάτων κατά των μικροβίων!

Χαρακτηριστική είναι μελέτη, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία του Νοσοκομείου Λαϊκό με σκοπό να αξιολογηθεί η δαπάνη για τα αντιμικροβιακά φάρμακα σε επίπεδο νοσοκομείου για το 2021. Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς, η υπερβολική κατανάλωση αντιμικροβιακών φαρμάκων, εκτός από την προαγωγή της αντιμικροβιακής αντοχής, την εμφάνιση λοίμωξης από C. difficile και την εμφάνιση παρενεργειών όπως αλλεργίες, έχει και άμεσο οικονομικό κόστος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη για τους εσωτερικούς ασθενείς στο Γ.Ν.Α. «Λαϊκό» για το 2021 ήταν 15.296.235 ευρώ. Μεταξύ των κυρίων κατηγοριών ATC, η δαπάνη για φάρμακα κατά των λοιμώξεων (Κατηγορία J κατά ATC – Φάρμακα κατά των λοιμώξεων για συστηματική χορήγηση, εξαιρώντας τη δαπάνη για ανοσοσφαιρίνες και εμβόλια) ήταν η υψηλότερη (4.941.715 ευρώ, ήτοι 32,35% της συνολικής δαπάνης).

Η δεύτερη σε δαπάνη κατηγορία ήταν τα αντινεοπλασματικά φάρμακα (Κατηγορία L κατά ATC) με 4.149.082 ευρώ (27,1%). Επίσης από το σύνολο της δαπάνης για αντιμικροβιακά, το 56.4% αντιστοιχούσε στα αντιβακτηριακά φάρμακα (J01), το 41.4% στα αντιμυκητιακά (J02), το 0,1% στα αντιμυκοβακτηριδιακά (J04) και το 2.1% στα αντιικά (J05).

Από το σύνολο της δαπάνης για αντιμικροβιακά το 44,0% αντιστοιχούσε σε φάρμακα που χαρακτηρίζονται ως «Φάρμακα Υψηλού Κόστους» από τον ΕΟΠΥΥ.

Η μέση δαπάνη ανά ασθενή για τα αντιβακτηριακά ήταν 317,6 ευρώ ενώ για τα αντιμυκητιακά ήταν 2576,4 ευρώ.

Συμπερασματικά η μελέτη επισημαίνει ότι, τα αντιμυκητιακά ευθύνονται για δυσανάλογα μεγάλο μέρος της δαπάνης για αντιμικροβιακά συνολικά και ανά ασθενή στο ΓΝΑ «Λαϊκό». Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι στο Γ.Ν.Α. «Λαϊκό» παρακολουθείται μεγάλος αριθμός ογκολογικών, αιματολογικών, ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα και μεταμοσχευμένων ασθενών, δηλαδή σοβαρά ανοσοκατασταλμένων ασθενών. Λόγω του υψηλού κόστους των  αντιμυκητιακών, επιβάλλεται να υπάρχει πρόγραμμα επιμελητείας αντιμυκητιακών.

Η μελέτη

Τη μελέτη, η οποία δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων εκπόνησαν οι: Σαμάρκος Μ., Μαστρογιάννη Ε., Μουγάκου Ε., Κακασής Α. από την Α’ Παθολογική Κλινική, Μονάδα Λοιμώξεων, Γ.Ν.Α. «Λαϊκό», Τσιφή Α. και Σύψας Ν.Β. από την Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας, Μονάδα Λοιμώξεων, Γ.Ν.Α. «Λαϊκό», Εγγλεζοπούλου Α. μέλος της Διοίκηση, Γ.Ν.Α. «Λαϊκό» και Μαρκογιαννάκης Α. από το Φαρμακείο, Γ.Ν.Α. «Λαϊκό».

Χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα για τις παραγγελίες φαρμάκων από το Πληροφοριακό Σύστημα του νοσοκομείου για το ημερολογιακό έτος 2021 και δεν συμπεριλήφθηκαν οι παραγγελίες των τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων (Ογκολογικό, Αιματολογικό κ.λπ.). Η κατηγοριοποίηση των φαρμάκων έγινε με βάση την ταξινόμηση ATC (Anatomical Therapeutic Chemical Classification) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

 

ΕΣΥνοσοκομειακές λοιμώξειςαντιμικροβιακής αντοχής