Τριμελής επιτροπή για αξιολόγηση των στελεχών της Επιτροπής ΗΤΑ

Σε διαδικασία αναζήτησης των επιστημόνων που θα στελεχώσουν τώρα την Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης, η οποία θα αξιολογεί την καινούρια τεχνολογία που φέρουν τα νέα φάρμακα που εγκρίνονται να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά, μπαίνει τώρα το υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, υπέγραψε την απόφαση για την πρόσκληση ενδιαφέροντος, η οποία θα ισχύσει από τις 7 Μαρτίου και οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν περιθώριο συμμετοχής 10 ημερών, δηλαδή θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ως τις 20 Μαρτίου.

Με την ίδια απόφαση, ορίζεται ότι η τριμελής επιτροπή επιλογής των προσώπων θα αποτελείται από τους:
α) Αντωνίου Κατερίνα, Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, ως Πρόεδρο.
β) Βατόπουλο Αλκιβιάδη, Κοσμήτορα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και
γ) Μάρκου Κωνσταντίνο, Πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Η παραπάνω επιτροπή, θα εξετάσει τις υποψηφιότητες για την 11μελή επιτροπή ΗΤΑ, και θα συντάξει τη shortlist από την οποία τελικά ο υπουργός θα επιλέξει τους επικρατέστερους.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, η Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελείται από 11 τακτικά μέλη, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος. Η Επιτροπή Αξιολόγησης γνωμοδοτεί στον Υπουργό Υγείας, μετά από αξιολόγηση των φαρμάκων τα οποία έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας και κυκλοφορούν στην Ελλάδα, όταν αυτός αποφασίζει σχετικά με:
α) Την ένταξη ή απένταξη φαρμάκων από τον Θετικό Κατάλογο του άρθρου 12 του ν.3816/2010 (Α’6) (στο εξής: Κατάλογος Αποζημιούμενων Φαρμάκων).
β) Την αναθεώρηση του Καταλόγου Αποζημιούμενων Φαρμάκων του ως άνω άρθρου.

Τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης είναι πρόσωπα με επιστημονική εξειδίκευση ή εμπειρία σε τουλάχιστον έναν από τους κάτωθι τομείς:
α) φαρμακολογία,
β) κλινική φαρμακολογία,
γ) φαρμακοεπιδημιολογία,
δ) αξιολόγηση κλινικών μελετών ή αναλύσεων κόστους/αποτελεσματικότητας στην Τεχνολογία της Υγείας,
ε) φαρμακοοικονομία, και
στ) κατάρτιση θεραπευτικών πρωτοκόλλων ή μητρώου παθήσεων (registries).

Οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν πτυχίο ή δίπλωμα Α.Ε.Ι. επιστημών υγείας ή οικονομικών επιστημών ή κοινωνικών επιστημών ή ισότιμο τίτλο σπουδών σχολών της αλλοδαπής αντίστοιχων ειδικοτήτων.

Ιδιαίτερο προσόν κατά την επιλογή αναφορικά με την αξιολόγηση της επιστημονικής εξειδίκευσης θεωρούνται ιδίως
α) η ιδιότητα μέλους ΔΕΠ με γνωστικό αντικείμενο συναφές με το έργο της Επιτροπής Αξιολόγησης ή η κατοχή διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών σε συναφή προς το έργο της Επιτροπής Αξιολόγησης γνωστικά αντικείμενα και
β) οι δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά για θέματα συναφή με το έργο της Επιτροπής Αξιολόγησης.

Συνεκτιμώνται επίσης κατά την αξιολόγηση της επιστημονικής εξειδίκευσης, η κατοχή πρόσθετου πανεπιστημιακού πτυχίου ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή διδακτορικού διπλώματος σε συναφή προς το έργο της Επιτροπής Αξιολόγησης γνωστικά αντικείμενα.

Ολόκληρη η απόφαση, επισυνάπτεται εδώ.