Lockdown σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη – Ποια νέα μέτρα θα ανακοινώσει αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για όλη την Ελλάδα

Σε καθεστώς lockdown μπαίνουν από αύριο, Παρασκευή, τα ξημερώματα η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη, μετά την ραγδαία εκτίναξη των κρουσμάτων κορονοϊού.

Και οι τρεις περιοχές, όπως ανακοίνωσε σε έκτακτη ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έχουν περάσει σε «κόκκινο» συναγερμό, δηλαδή στο επίπεδο 4. Η ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία έγινε μετά την ανακοίνωση άλλων 1.221 νέων κρουσμάτων σήμερα σε όλη την χώρα.

Στην Θεσσαλονίκη αυτή την στιγμή, όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, υπάρχουν 1.955 ενεργά κρούσματα, ενώ 3.900 πολίτες βρίσκονται σε καραντίνα.

Στην περιοχή της Ροδόπης υπάρχουν 217 ενεργά κρούσματα, με μέση ηλικία τα 37 έτη.

Σε “πορτοκαλί” συναγερμό όλη η βόρεια Ελλάδα

Ενδεικτικό της ταχείας διασποράς του ιού – η οποία αποδίδεται και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό – είναι το γεγονός ότι σε κατάσταση «πορτοκαλί» συναγερμού μπαίνει πια σχεδόν όλη η βόρεια Ελλάδα.

Τα τοπικά lockdowns στην Θεσσαλονίκη, την Λάρισα και την Ροδόπη είχαν «κλειδώσει» από το πρωί και την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μαζί με την απόφαση για ανακοίνωση αύριο από τον πρωθυπουργό νέων μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας σε όλη την Ελλάδα.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώνει αύριο ο Κ. Μητσοτάκης

Η γενική κατεύθυνση είναι ότι θα υιοθετηθεί για όλη την επικράτεια σε ένα μοντέλο lockdown, τύπου “Μακρόν”, όπως είχε γράψει από χθες το Economico. Που σημαίνει ότι είτε θα κλείσουν από τώρα τελείως τα μπαρ, εστιατόρια, καφέ κα, είτε σε πρώτη φάση θα κλείνουν νωρίτερα, δηλαδή στις 21.00 ή στις 22.00, όπως έχουν εισηγηθεί οι λοιμωξιολόγοι.

Ταυτοχρόνως, θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθεί το ποσοστό της τηλεργασίας στο 50% ή και παραπάνω απ ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα απαγορευτεί η κυκλοφορία από και προς το Λεκανοπέδιο.

Σχέδιο δράσης ενός μήνα

«Αύριο θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα», δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα ξαναπώ ότι ο στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown για αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μια πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο» υπογράμμισε.

«Πρέπει όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο σύστημα υγείας. Αύριο θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα» ανέφερε.

«Θα ξαναπώ ότι ο στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown για αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μια πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο» πρόσθεσε.

Τρομάζει το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και η διασπορά του κορονοϊού

Σε “κόκκινο” επίπεδο παραμένουν τα ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού, με πλέον ανησυχητικά στοιχεία την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων και των θανάτων.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.211 κρούσματα και 12 νέους θανάτους, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ανέβηκε στους 114.

Από τα νέα κρούσματα τα 335 καταγράφηκαν στην Αττική και 275 στην Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά:

  • Σήμερα εντοπίστηκαν 1211 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 47 συνδέονται με γνωστές συρροές και 35 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
  • Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 35510, εκ των οποίων το 55.2% άνδρες.
  • 4043 (11.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12843 (36.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
  • 114 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 34 (29.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 284 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
  • Τέλος, έχουμε 12 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 615 θανάτους συνολικά στη χώρα. 234 (38.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
  • Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές μεταξύ άλλων ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα μέτρα που από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για την αποτροπή περαιτέρω διασποράς κορονοϊού. Αναφέρθηκε στη χρήση μάσκας και σε περιοχές στο κίτρινο επίπεδο επιτήρησης στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας, ενώ μέχρι σήμερα μάσκες παντού εφαρμόζονται μόνος στις περιοχές στο πορτοκαλί και στο κόκκινο

Επίσης η απαγόρευση μετακινήσεων εκτός περιφέρεια στις περιοχές σε πορτοκαλί. Θυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα αυτό ισχύει μόνο για τις περιοχές στο κόκκινο.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 1547 νέα κρούσματα κορονοϊού, μετά το αρνητικό ρεκόρ των 1259 κρουσμάτων που καταγράφηκαν την Τρίτη.

Αξίζει να επισημανθεί ότι χθες ήταν και από τις ημέρες όπου εντοπίστηκε ιδιαίτερα υψηλός αριθμός νέων κρουσμάτων τα οποία δεν σχετίζονται με άλλο γνωστό κρούσμα. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Αττικής, η οποία παρουσίασε αρνητικό ρεκόρ, αλλά και της Θεσσαλονίκης, όπου σημειώθηκαν μόλις 3 και 6 κρούσματα που συνδέονται με άλλα  γνωστά κρούσματα.

Επίσης χθες σημειώθηκε με βάση την έκθεση του ΕΟΔΥ ρεκόρ διασωληνώσεων στους 108, ενώ έσπασε και το όριο των 600 όσον αφορά στους θανάτους.

Γενικότερα η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη έως και οριακή για τη χώρα η οποία με σχετική καθυστέρηση βέβαια δείχνει να ακολουθεί της τάση της πανδημίας σε όλη της Ευρώπη.

ΕΟΔΥκορονοϊόςεπιπλέον μέτρα