Θ. Τρύφων: Οι ασθενείς πληρώνουν μεγάλη συμμετοχή στα φάρμακα χωρίς λόγο

Αναιτιολόγητα αυξημένη συμμετοχή στα φάρμακα πληρώνουν οι ασθενείς, επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων σε συνέντευξή του στον Γιάννη Πολίτη και το TWODAY.

Ο κ. Τρύφων εξηγεί τους λόγους που οδηγούν σε αυξημένες συμμετοχές των ασφαλισμένων βάσει του συστήματος αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Αναφέρεται επίσης στην προσπάθεια που γίνεται τώρα για μηδενική συμμετοχή των ασθενών με την επιλογή Ελληνικού φαρμάκου (γενόσημου).

Ο κ. Τρύφων περιγράφει τις αδυναμίες του συστήματος αποζημίωσης των φαρμάκων από το δημόσιο και εξηγεί γιατί η ενίσχυση της κατανάλωσης του ποιοτικού Ελληνικού φαρμάκου αποτελεί τη λύση για την οικονομική περίθαλψη των ασθενών, τη δημιουργία οικονομιών για τα Ταμεία και την ενίσχυση της παραγωγικής μηχανής της χώρας.

Αναφέρεται στην αναπτυξιακή διάσταση της βιομηχανίας φαρμάκου και περιγράφει τις νάρκες που αντιμετωπίζει στη δράση της με σειρά αντικινήτρων και εξοντωτική φορολόγηση. Σήμερα μια κερδοφόρα φαρμακοβιομηχανία φορολογείται τελικά με 70%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ένα στα τρία φάρμακα που διατίθενται στην Ελλάδα τα δίνει δωρεάν η φαρμακοβιομηχανία, σε μια διαδικασία που οι επιχειρήσεις επιστρέφουν 1,4 δισ στο δημόσιο.

Δείτε όλη τη συνέντευξη του Θεόδωρου Τρύφων εδώ, και στις σελίδες στο Facebook, economico.gr και politisonline.com, όπως επίσης στο κανάλι TWODAY στο YOUTUBE.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί αφορά ένα κρίσιμο θέμα – την υγεία μας – και επιπλέον μας εξηγεί πως το δημόσιο βάζει τροχοπέδη στην ανάπτυξη δυναμικών κλάδων της οικονομίας.