Ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ η φαρμακευτική δαπάνη το α’ εξάμηνο 2022-Εκτοξεύεται το clawback

Νέα επίπεδα ρεκόρ καταγράφει το 2022 η φαρμακευτική δαπάνη των αποζημιούμενων σκευασμάτων. καθοδηγούμενη από την κατηγορία των ΦΥΚ δηλαδή τα 1Α και 1Β. Σύμφωνα με πληροφορίες της φαρμακευτικής αγοράς, βασισμένες σε στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, διαπιστώνεται πως η δαπάνη για το σύνολο των φαρμάκων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ κατά τους πρώτους έξι μήνες της τρέχουσας χρονιά έφτασε τα 2,07 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση του clawback κατά 136 εκατ. ευρώ φτάνοντας τα 580 εκατ. ευρώ!

Η συνολική αγορά κινείται δηλαδή με ρυθμό ανόδου της τάξης του 12,5% καθώς πέρυσι το ίδιο διάστημα το σύνολο που “δαπάνησε” ο ΕΟΠΥΥ για φάρμακα ήταν της τάξης των 1,84 δισ. ευρώ. Είναι φανερό λοιπόν ότι και το clawback την ίδια περίοδο θα εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα επίπεδα, καθώς ο προϋπολογισμός του οργανισμού για το εν λόγω διάστημα δεν ξεπερνά το 1,05 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της φαρμακευτικής αγοράς, η αγορά των φαρμάκων κοινότητας που αποζημιώνονται στα ιδιωτικά φαρμακεία έφτασε το πρώτο εξάμηνο του 2022 τα περίπου 1,18 δισ. ευρώ από 1,12 δισ. ευρώ πέρυσι παρουσιάζοντας μέτρια αύξηση της τάξης του 5,4%.

Την ίδια ώρα τα σκευάσματα της κατηγορίας , δηλαδή τα νοσοκομειακά φάρμακα τα οποία διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, έφτασαν τα 120 εκατ. ευρώ από 103 εκατ. ευρώ, κινούμενα ανοδικά με ρυθμό πάνω από 16%. Τα δε ΦΥΚ της κατηγορίας 1Β δηλαδή τα σκευάσματα που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για εξωνοσοκομειακή χρήση, έφτασαν τα 658 εκατ. ευρώ από 538 εκατ. ευρώ ήτοι μια δραματική αύξηση της τάξης του 22%.

Διαπιστώνουμε ότι μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο καλύπτεται το σύνολο σχεδόν του ετήσιου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα αυτά, ο οποίος μετά και την κατάτμηση που έγινε, έχει διαμορφωθεί στα 790 εκατ. ευρώ, αφού συνολικά 1Α και 1Β φτάνουν στα 778 εκατ. ευρώ.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι υπάρχει και μια ακόμη κατηγορία φαρμάκων, η οποία ονομάζεται “λοιπά σκευάσματα” και η οποία επίσης κινείται έντονα ανοδικά. Συγκεκριμένα τα σκευάσματα της κατηγορίας αυτής έφτασαν στα 117 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 από 84,5 εκατ. ευρώ πέρυσι σημειώνοντας αύξηση 38%.

Με βάση όλα τα παραπάνω, η υπέρβαση που διαπιστώνεται είναι της τάξης των 913 εκατ. ευρώ και μετά την αφαίρεση των σχετικών εκπτώσεων προκύπτει clawback 580 εκατ. ευρώ.

Εκτιμάται λοιπόν, ότι το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για το 2022 ξεπερνάει τα 4 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 2,42 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στα φάρμακα κοινότητας και 1,59 δισ. ευρώ τα φάρμακα 1Α/1Β. Προκύπτει λοιπόν υπέρβασης, της τάξης του 1,9 δισ. ευρώ, με το clawback να υπολογίζεται για φέτος  στο περίπου 1,3 δισ. ευρώ.

Αναμένοντας αλλαγές από το Υπουργείο Υγείας

Υπενθυμίζεται ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω του ΣΦΕΕ έχουν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια τους για την πορεία της αγοράς και αναμένουν απαντήσεις από το Υπουργείο και τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως αναφέρει ο ΣΦΕΕ, βάσει των στοιχείων του ΕΟΠΥΥ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, η δαπάνη για τα φάρμακα 1Α και 1Β, καταγράφει τεράστια αύξηση και αυτό στην πράξη σημαίνει και αύξηση των υποχρεωτικών επιστροφών δηλαδή του clawback.

Μάλιστα, προειδοποιεί πως παρά τη μετακίνηση μέρους του clawback σε rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) και τις ανεδαφικές διαπραγματεύσεις, η παρούσα αυξητική τάση της δαπάνης οδηγεί σε αυξημένο clawback για το 2022 τόσο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά όσο και σε σχέση με το 2020, γεγονός που σημαίνει και απόκλιση από το στόχο του RRF, του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς πρόκειται για το έτος αναφοράς.

ΕΟΠΥΥclawbackφαρμακευτική δαπάνηΦΥΚ