Χωρίς γιατρούς τα Κέντρα Υγείας και χωρίς τραυματιοφορείς τα νοσοκομεία

Διευρυμένο ωράριο … χωρίς γιατρούς, λόγω στάσης εργασίας, ξεκινά από σήμερα στα 10 Κέντρα Υγείας της Αττικής για τα οποία απόφαση του υπουργείου Υγείας προβλέπει να λειτουργούν ως τις 9 το βράδυ.

Ο Σύλλογος των γιατρών ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ Αττικής (ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Αττικής) προκήρυξε από σήμερα πενθήμερες επαναλαμβανόμενες 2ωρες στάσεις εργασίας (19.00-21.00) από Τετάρτη 17/10/2018 στα ΚΥ της 1ης ΥΠΕ στα οποία αποφασίστηκε η διεύρυνση του ωραρίου.

Η στάση αφορά τους υγειονομικούς που καλούνται να εργαστούν τις δύο τελευταίες ώρες του απογευματινού ωραρίου δηλαδή 19.00-21.00.

Τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται από το προβλεπόμενο προσωπικό ασφαλείας.

Τραυματιοφορείς
Αντίστοιχα σε κινητοποιήσεις κατεβαίνουν σήμερα και οι τραυματιοφορείς με απόφαση της Πανελλήνιας Ένωσης Τραυματιοφορέων, η οποία έχει κηρύξει για σήμερα 5ωρη στάση εργασίας στην Αττική από τις 10 π.μ. – 3 μ.μ. και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια.

Η ΠΟΕΔΗΝ ανακοινώνοντας τη στήριξή της στην κινητοποίηση, κάλεσε τους τραυματιοφορείς σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.30 μμ. στο υπουργείο Υγείας.

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, οι τραυματιοφορείς που υπηρετούν στα νοσοκομεία είναι κάτω του ορίου ασφάλειας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις διακομιδές των ασθενών. Πολλές φορές αναγκάζονται συνοδοί να μεταφέρουν ασθενείς ή να περιφέρονται για εξετάσεις μόνοι τους αν και έκτακτα περιστατικά.

Παρότι λιγοστοί οι τραυματιοφορείς, επιφορτίζονται με αλλότρια καθήκοντα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ζωές ασθενών, καθώς επίσης μένουν έκθετοι για ποινικά αδικήματα.

Ο εξοπλισμός για την μεταφορά των ασθενών είναι για τα σκουπίδια. Καρότσια, φορεία, χαλασμένα. Κινδυνεύουν με πτώση οι ασθενείς από το φορείο.
Δεν υπάρχουν ασθενοφόρα για τις εσωτερικές διακομιδές των ασθενών. Έξω στη βροχή, το κρύο, μεταφέρονται οι ασθενείς σε μεγάλες αποστάσεις στο περιβάλλοντα χώρο του Νοσοκομείου.
Εξαιτίας της έλλειψης τραυματιοφορέων, η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι τις ημέρες των εφημεριών στα Νοσοκομεία οι ασθενείς ταλαιπωρούνται. Μεγάλη είναι η καθυστέρηση για εξετάσεις όπως ακτινογραφίες, αξονικές, τομογραφίες, υπέρηχοι, ενδοσκοπήσεις. Λιμνάζουν οι ασθενείς στις κλινικές. Και τέλος, καθυστερούν εξιτήρια, αυξάνονται οι νοσηλείες, αυξάνονται τα ράντζα στους διαδρόμους των Νοσοκομείων.