Χωρίς νοσηλευτές τα νοσοκομεία την Πέμπτη, λόγω ανθυγιεινού επιδόματος

Χωρίς νοσηλευτές θα λειτουργήσουν την ερχόμενη Πέμπτη 25 Ιανουαρίου τα νοσοκομεία της χώρας.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Αττικής θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 πμ – 3 μμ, ενώ στα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιφέρειας προβλέπεται 24ωρη απεργία.

Επίσης θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική συγκέντρωση στις 11.30 πμ έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για την πρώτη απεργία στην υγεία μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και η αιτία είναι ότι οι νοσηλευτές των δημοσίων νοσοκομείων, με την επικείμενη κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος, θα καταλήξουν να παίρνουν μισθό χαμηλότερο από αυτόν του ανειδίκευτου εργάτη.

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει 1.500 σελίδες γεμάτες γραμμάτια στο όνομά μας, τα οποία θα ξεπληρώνουμε δύο ζωές, για να αγοράσει η κυβέρνηση την επικοινωνιακή έξοδό της από τα Μνημόνια.

Τίθεται σε αμφισβήτηση το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας μετά το Φλεβάρη του 2019. Όμως από τον ερχόμενο Μάρτιο, φέτος, αντικαθίσταται με μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας τα οποία θα αποφασίσει η σχετική Επιτροπή που θα συγκροτηθεί.

Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, οι υπουργοί διαβεβαίωναν ότι το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας θα συνεχίσει να καταβάλλεται κανονικά, τώρα όμως ευθυγραμμίζεται με τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν στις άλλες χώρες της Ευρώπης με βάση τον ν. 4354/2014. Η προαναφερόμενη Επιτροπή συγκροτείται ως πρόσχημα για να δικαιολογήσουν την περικοπή, αντικαθιστώντας το με κάποια υποτυπώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Με την περικοπή του εν λόγω επιδόματος, ο μισθός των Νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας είναι κάτω από το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολόγητου από 1/1/2019, ο μισθός θα εξισωθεί με … τα Προνοιακά Επιδόματα.

Αρνούνται δε, να εντάξουν τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, τη στιγμή που εργάζονται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης, τα οφειλόμενα ρεπό και οι κανονικές άδειες παρελθόντων ετών στο Νοσηλευτικό προσωπικό είναι πάνω από 800.000 ημέρες, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα.
Καταλήγοντας, η ΠΟΕΔΗΝ διερωτάται: “Πώς να προσφέρουν υπηρεσίες με ασφάλεια, όντας σε ηλικία 67 ετών”;