Υγειονομικές απειλές που ξεπερνούν τα σύνορα

Η υγεία των πολιτών αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών, όμως πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου έδειξε ότι το 70% των Ευρωπαίων επιθυμεί να δει την ΕΕ να αναλαμβάνει σημαντικότερο ρόλο.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ασφάλεια των τροφίμων, τα φυτοφάρμακα, η ρύπανση των υδάτων, η ασφάλεια στον χώρο εργασίας, η ασφάλεια των μεταφορών και των κτιρίων, ακόμη και τα συστατικά των καλλυντικών προϊόντων, όλα αυτά επηρεάζουν την υγεία μας.

Η ΕΕ, μέσω των γενικών της διευθύνσεων, έχει να δείξει απτά αποτελέσματα όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτών των διασυνοριακών απειλών.

Ταυτόχρονα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μόνο θεσμικό όργανο της ΕΕ που οι εκπρόσωποί του εκλέγονται άμεσα από τους πολίτες. Έτσι, αυτές οι εκλογές, που διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια, δίνουν στους πολίτες της Ε.Ε. τη δυνατότητα να συμβάλουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ε.Ε. Εξάλλου, οι εκλογές αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας.

Έτσι, το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει μεγάλη επιρροή σε πολλές πτυχές της ζωής μας, μεταξύ των οποίων και στην υγεία.

Τα παραπάνω επισημαίνει η κ. Anne Bucher, γενική διευθύντρια Υγείας, επικεφαλής της Γενικής διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. εξηγώντας τους τρόπους με τους οποίους θα επηρεάσει τις πολιτικές της ΕΕ για την Υγεία και, κυρίως, τις ζωές των πολιτών, η εκλογή του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τις σημερινές εκλογές.

Σύμφωνα με την κ. Bucher, την πενταετία που πέρασε, το Κοινοβούλιο υπήρξε μια ισχυρή φωνή που ζητούσε μια φιλόδοξη πολιτική της ΕΕ για την υγεία, η οποία θα έκανε τη διαφορά.

Υπογράμμισε την ανάγκη αντιμετώπισης της μικροβιακής αντοχής, ζήτησε την ανάληψη δράσης για την εξασφάλιση οικονομικά προσιτής πρόσβασης σε βασικά φάρμακα και υποστήριξε και ενέκρινε σημαντικές νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας και με τα κτηνιατρικά φάρμακα.

Επίσης, η ΕΕ συνεχίζει να καθιερώνει πρότυπα ασφαλείας που προστατεύουν τους πολίτες, για παράδειγμα, μέσω της γενικής νομοθεσίας για τα τρόφιμα.

Ταυτόχρονα, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελούν σημαντικούς πρέσβεις της ΕΕ. Όταν επισκέπτονται τις εκλογικές τους περιφέρειες, εξηγούν πόσο σημαντική είναι η συνεργασία των κρατών – μελών μεταξύ τους, ειδικά στον τομέα της υγείας.

Χάρη στην καθημερινή εργασία στη γενική διεύθυνση Υγείας:

  • δημιουργήθηκαν τα Ευρωπαϊκά δίκτυα αναφοράς που βοηθούν όσους πάσχουν από σπάνιες ασθένειες,
  • διατίθενται σε όλη την ΕΕ εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο,
  • παρέχεται βοήθεια σε περιπτώσεις ιατρικών κρίσεων, όπως η επιδημία του Έμπολα το 2015,
  • παρέχεται βοήθεια στα σχολεία για την παροχή υγιεινών γευμάτων και ενθαρρύνονται τα παιδιά να ασκούνται περισσότερο.

“Για την υλοποίηση όλων αυτών, εξαρτώμεθα από προϋπολογισμό τον οποίον αποφασίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη. Συνεπώς, χρειαζόμαστε υποστήριξη και ενθάρρυνση εκ μέρους των μελών του Κοινοβουλίου για να συνεχίσουμε το σημαντικό αυτό έργο μας”, σημείωσε η κ. Bucher. Και πρόσθεσε: “Πιστεύω ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε όταν πρόκειται για την Ευρώπη.

Ως πολίτες της ΕΕ απολαμβάνουμε πολλά οφέλη. Για παράδειγμα:

  • Μπορούμε να ταξιδεύουμε χωρίς διαβατήριο ή να ζούμε, να σπουδάζουμε και να εργαζόμαστε σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
  • Δεν φοβόμαστε μήπως αρρωστήσουμε όταν τρώμε έξω από το σπίτι μας ή όταν αγοράζουμε τρόφιμα.
  • Χάρη στους ελέγχους στις εισαγωγές, καταναλώνουμε τρόφιμα από κάθε σημείο της γης χωρίς να ανησυχούμε για την υγεία μας.
  • Επειδή ο εμβολιασμός λειτουργεί τόσο καλά και έχει εξαφανίσει πολλές ασθένειες στην Ευρώπη, ορισμένοι πιστεύουν ότι η ανοσοποίηση δεν είναι πλέον απαραίτητη. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια.
  • Το ίδιο ισχύει και για την ΕΕ. Πρέπει να αξιολογούμε και να εκτιμούμε όσα έχει κάνει η ΕΕ και πόσα κινδυνεύουμε να χάσουμε αν παύσει να υπάρχει.

Ως πολίτες της ΕΕ, έχουμε δικαίωμα και ευθύνη να συμμετέχουμε στην πολιτική διαδικασία. Ελπίζω ότι θα κάνουμε χρήση αυτού του δικαιώματος και ότι θα δούμε ένα πολύ υγιές ποσοστό συμμετοχής στις κάλπες”.

εκλογέςΥγεία