Υπό αξιολόγηση οι νέες αντικαρκινικές θεραπείες για τα κλινικά τους οφέλη

Τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί πρόοδος στις αντικαρκινικές θεραπείες, αλλά και αυξημένο κόστος των θεραπειών αυτών. Τώρα, δύο νέες μελέτες δείχνουν ότι οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες των αντίστοιχων βελτιώσεων της περίθαλψης.

Οι μελέτες δημοσιεύθηκαν ενόσω το ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Κλινικής Ογκολογίας (ESMO) ξεκινά σήμερα στη Βαρκελώνη, και αναφέρουν ότι τα νέα φάρμακα κατά του καρκίνου “προσθέτουν μικρή αξία” στους ασθενείς σε σύγκριση με τα υπάρχοντα φάρμακα – αλλά οι τιμές τους είναι σημαντικά υψηλότερες.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ογκολογικά φάρμακα για συμπαγείς όγκους που τέθηκαν σε κυκλοφορία τα τελευταία 10 – 15 χρόνια και προσδιόρισαν τα οφέλη τους έναντι των παλαιότερων φαρμάκων. Χρησιμοποίησαν διάφορα εργαλεία αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δημιουργήθηκαν από την ESMO και την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO).

Η πρώτη μελέτη εξέτασε τα φάρμακα που εγκρίθηκαν στην Ευρώπη μεταξύ 2004 και 2017, και διαπίστωσε ότι σχεδόν τα μισά πέτυχαν χαμηλή βαθμολογία “προστιθέμενης αξίας” στην κλίμακα εύρους του κλινικού οφέλους που έχει καταριτισθεί από την ESMO (ESMO-MCBS). Περισσότερο από τα δύο τρίτα των φαρμάκων έλαβαν χαμηλές βαθμολογίες όταν μετρήθηκαν από την Βαθμολογία Προστιθέμενου Θεραπευτικού Οφέλους της Γαλλίας.

Και τα νέα φάρμακα δεν ήταν φτηνά. Κατά μέσο όρο, ήταν 2.525 ευρώ πιο ακριβά το μήνα από τα υπάρχοντα φάρμακα για τα ίδια είδη καρκίνου, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ο συγγραφέας της μελέτης κ. Marc Rodwin ανέφερε σε δήλωσή του: “Τα περισσότερα από τα νέα φάρμακα για καρκίνο είχαν χαμηλή προστιθέμενη αξία, έτσι οι γιατροί και οι ασθενείς δεν θα πρέπει να υποθέτουν ότι μόνο και μόνο επειδή ένα φάρμακο είναι καινούργιο, θα είναι καλύτερο”. Ο Rodwin ανέφερε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ κόστους και προστιθέμενης αξίας, αλλά ότι η σύνδεσή τους ήταν “αδύναμη”.

Η δεύτερη μελέτη εξέτασε φάρμακα για συμπαγείς όγκους σε ενήλικες εγκεκριμένα σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ μεταξύ 2009 και 2017. Οι ερευνητές δεν βρήκαν «καμία σχέση» μεταξύ του κόστους και του κλινικού οφέλους σε δύο κλίμακες, το ESMO-MCBS και το ASCO Value Framework. Οι μέσες τιμές στην Ευρώπη ήταν κάτω από τις μισές τιμές με τις οποίες κυκλοφορούν τα φάρμακα αυτά στις ΗΠΑ, επεσήμαναν οι ερευνητές.

Καθώς οι μελέτες αυτές θα πυροδοτήσουν τις συζητήσεις στο συνέδριο, η Ογκολόγος της Ιατρικής Σχολής της Βιέννης Barbara Kiesewetter δήλωσε ότι τα ευρήματα αυτά θα βοηθήσουν τους γιατρούς και τους ασθενείς σε καθημερινή βάση, ενόσω εξετάζουν τις θεραπευτικές επιλογές. “Το ESMO-MCBS είναι πολύ εύκολο στη χρήση και όλοι μπορούν να ελέγξουν online τα αποτελέσματα των αντικαρκινικών φαρμάκων και να κατανοήσουν τους παράγοντες που χρησιμοποιούντα για την αξιολόγηση του κλινικού τους οφέλους”, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:”Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτή η τεκμηριωμένη αξιολόγηση όχι μόνο για τις καθημερινές θεραπευτικές αποφάσεις, αλλά και για να επηρεάσουμε τις αποφάσεις αποζημίωσης και να μειώσουμε τις ανισότητες στη θεραπεία”.

Ενώ οι μελέτες θα επιτρέψουν στους επικριτές να ασκήσουν ελέγχους στην τιμολόγηση των φαρμάκων, η πλευρά της βιομηχανίας επισημαίνει ότι η έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων είναι δραστηριότητα υψηλού ρίσκου.

κόστοςαξιολόγησηESMOαντικαρκινικές θεραπείες