Υποψηφιότητες γιατρών για το ΕΣΥ χωρίς όριο ηλικίας

Απέλπιδες προσπάθειες να προσελκύσει γιατρούς για την κάλυψη κενών θέσεων στο ΕΣΥ κάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς όποιες προκηρύξεις πρόσληψης έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον των γιατρών που έχουν απομείνει στη χώρα, καθώς οι συνολικές συνθήκες εργασίας δεν φαίνονται ικανοποιητικές, ούτε εξάλλου και οι προτεινόμενες αποδοχές.

Και καθώς η νέα γενιά γιατρών βρίσκεται κυριολεκτικά “με τη βαλίτσα στο χέρι” σε αναζήτηση καλύτερων συνθηκών άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, οι προσπάθειες τώρα στρέφονται σε μεγαλύτερης ηλικίας γιατρούς που θα μπορούσαν να πλαισιώσουν το σύστημα και να καλύψουν ανάγκες, μέσω των προκηρύξεων που ανακοινώνονται.

Από την άλλη, η άρση του ορίου ηλικίας “φωτίζει” και ένα ακόμη πρόβλημα του ΕΣΥ, που είναι η μαζική αποχώρηση των διευθυντών του, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και η αδυναμία αντικατάστασής τους από το υπάρχον δυναμικό, καθώς έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια χωρίς προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα τώρα να δημιουργείται κενό στις διάφορες βαθμίδες, και συνεπώς και στην κάλυψη του πληθυσμού.

Σε σχετική εγκύκλιο του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Α. Ξανθού και Π. Πολάκη δίνονται οδηγίες για την άρση του ορίου ηλικίας των γιατρών που μπορούν να προσλαμβάνονται στο ΕΣΥ, ενώ αναφέρονται ρητά οι χρόνοι προϋπηρεσίας για την κατάληψη θέσεων επιμελητών ή διευθυντών ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 4528/2018 (50Α) αντικαταστάθηκε το άρθρο 26 «Προσόντα ιατρών» του ν. 1397/1983 (Α΄143) και δεν ορίζεται πλέον όριο ηλικίας για την πρόσληψη ιατρών σε θέσεις του κλάδου Ε.Σ.Υ.

Συνεπώς στις προκηρύξεις που θα εκδίδονται στο εξής δεν θα πρέπει να γίνεται αναφορά σε όριο ηλικίας.

Για την κατάληψη θέσης ειδικευμένου ιατρού ΕΣΥ εξακολουθεί να απαιτείται ως τυπικό προσόν η κατοχή του τίτλου ειδικότητας ή χρόνος άσκησης στην ειδικότητα και συγκεκριμένα:
α) για το βαθμό Επιμελητή Β΄, η κατοχή του τίτλου ειδικότητας,
β) για το βαθμό Επιμελητή Α΄, η άσκηση ειδικότητας για δύο τουλάχιστον χρόνια και
γ) για το βαθμό Διευθυντή, η άσκηση ειδικότητας για τέσσερα τουλάχιστον χρόνια.

Για την κατάληψη θέσης οδοντιάτρου ΕΣΥ απαιτείται:
α) για το βαθμό Επιμελητή Β΄, η άσκηση του επαγγέλματος για πέντε χρόνια,
β) για το βαθμό Επιμελητή Α΄, η άσκηση του επαγγέλματος για εννέα χρόνια και
γ) για το βαθμό Διευθυντή, η άσκηση του επαγγέλματος για δώδεκα χρόνια.

Σημειώνεται ακόμη, ότι η προθεσμία έναρξης και λήξης υποβολής υποψηφιοτήτων καθορίζεται με την απόφαση του Υπουργού Υγείας περί έγκρισης προκήρυξης και η προθεσμία αυτή πρέπει να αναφέρεται υποχρεωτικά στην απόφαση προκήρυξης που εκδίδεται από τα νοσοκομεία ή τις Δ.Υ.Πε.

Επίσης, στο κείμενο της προκήρυξης πρέπει να αναφέρεται υποχρεωτικά ότι μέχρι την ημερομηνία λήξης της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης υποψηφιότητας, που ορίζεται στην απόφαση προκήρυξης, ο υποψήφιος πρέπει να καταθέσει στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της τοπικής Δ.Υ.ΠΕ, αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο ή να αποστείλει ταχυδρομικά, είτε με συστημένη επιστολή είτε με εταιρεία ταχυμεταφοράς, σε έντυπη μορφή τα δικαιολογητικά και εκτυπωμένο και υπογεγραμμένο αντίγραφο της υποβληθείσας ηλεκτρονικά αίτησης σε κλειστό φάκελο στον οποίο θα αναγράφεται η θέση για την οποία υποβάλλει υποψηφιότητα.

Ο υποψήφιος που υποβάλλει υποψηφιότητα σε διαφορετικό Συμβούλιο, καταθέτει ισάριθμους με τις θέσεις που διεκδικεί φακέλους δικαιολογητικών με εκτυπωμένο και υπογεγραμμένο αντίγραφο της υποβληθείσας ηλεκτρονικά αίτησης σε κάθε φάκελο.

Επίσης, στην προκήρυξη πρέπει να αναφέρονται υποχρεωτικά τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή υποψηφιότητας όπως αυτά αναφέρονται στη σχετική απόφαση (Β΄621/23-2- 2018).

Ο αριθμός πρωτοκόλλου για κάθε υποψηφιότητα τίθεται από την Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της τοπικής Δ.Υ.ΠΕ, επί του κλειστού φακέλου.
Μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων οι παραπάνω κλειστοί φάκελοι διαβιβάζονται από την Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της Δ.Υ.ΠΕ στην αρμόδια Γραμματεία του Συμβουλίου κρίσης και επιλογής.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων, μοριοδότησης και βαθμολόγησης των υποψηφίων και της δομημένης συνέντευξης και τα κριτήρια συγκριτικής αξιολόγησης των υποψηφίων περιγράφεται στην απόφαση του Υπουργού Υγείας και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας με θέμα «Καθορισμός κριτηρίων επιλογής και διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων, αξιολόγησης και επιλογής για θέσεις κλάδου ιατρών και οδοντιάτρων Ε.Σ.Υ.» (Β΄116/23-1-2018).