Υψηλά τα χρέη της υγείας προς τους παρόχους

Εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων προς τους ιδιώτες προμηθευτές τους φτάνοντας το τέλος του Μαΐου κοντά στα 955 εκατ. ευρώ, ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με εκείνα του Απρίλιου, αλλά αυξημένα κατά  περίπου 58% σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Την ίδια στιγμή καλύτερα επίπεδα διατηρούνται τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, τα οποία βρίσκονται στα επίπεδα των 190 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΟΠΥΥ αυξήθηκαν τον Μάιο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 στα 189 εκατ. ευρώ όταν στο τέλος του 2021 ήταν 169 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή όμως τα χρέη προς τα νοσοκομεία αυξήθηκαν από τα 606 εκατ. ευρώ στα 955 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο πεντάμηνο, δηλαδή κατά 345 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στο σύνολο των χρεών της Γενικής Κυβέρνησης τα ληξιπρόθεσμα χρέη εμφανίζονται αυξημένα το πρώτο πεντάμηνο του 2022 κατά 485 εκατ. ευρώ γεγονός που αποδεικνύει ότι η αύξηση αποδίδεται στα χρέη προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η αύξηση αποδίδεται και στα κόστη που προκάλεσε ο κορονοϊός. Αξίζει δε να πούμε ότι αυτά τα χρέη θα αποκλιμακωθούν σημαντικά μέχρι το τέλος του έτους καθώς θα υπολογιστούν τα clawback και rebate ειδικά για το φάρμακο.

Όμως ότι η τάση είναι αυξητική, όσον αφορά στα χρέη, φαίνεται και από τη σύγκριση του φετινού Απριλίου σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα πέρυσι τον ίδιο μήνα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων ήταν 860 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 95 εκατ. ευρώ λιγότερα.

Όσον αφορά στον ΕΟΠΥΥ, τον Απρίλιο του 2021 τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τους προμηθευτές και παρόχους του ήταν 198 εκατ. ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα από φέτος και πιο διαχειρίσιμα.

Τα χρέη προς τις φαρμακευτικές

Πριν λίγες μέρες ο ΣΦΕΕ σε έρευνα του ΙΟΒΕ ανακοίνωσε τα στοιχεία για την πορεία των χρεών του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρείες κατά την περσινή χρονιά.

Ειδικότερο το συνολικό ύψος των εκκρεμών οφειλών που παρουσιάζεται κάτωθι αφορά στο ΕΣΥ, ΕΟΠΥΥ και στρατιωτικά νοσοκομεία, καθώς αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι των δαπανών υγείας.

Συγκεκριμένα, από την ανάλυση προκύπτει ότι:

Στις 31.12.2021 τα συγκεντρωτικά χρέη ανέρχονται στο ποσό των 478,1 εκατ. ευρώ, 182,3 εκατ. ευρώ από ΕΟΠΥΥ και 295,8 εκατ. ευρώ από νοσοκομεία, ενώ αντίστοιχα τον Δεκέμβριο του 2020 ήταν 353,6 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ και 333,5 εκατ. ευρώ από νοσοκομεία. Συμπερασματικά οι συνολικές οφειλές μειώθηκαν από 686,8 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2020 στα  478,1 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2021.
Γενικότερα, παρατηρείται μια σχετικά σταθερή αποπληρωμή των εκκρεμών οφειλών του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες βρίσκονται πίσω πάνω από 6 μήνες στην τακτοποίηση των οφειλών τους σε σχέση και με άλλους παρόχους, η κατάρτιση ενός σταθερού χρονοδιαγράμματος αποπληρωμών τις καθιστά ικανότερες υποστηρίξουν τόσο την αγορά, όσο και τις ίδιες τις εργασίες τους.

 

ΕΟΠΥΥ|νοσοκομεία|ΣΦΕΕ|χρέηΣΦΕΕχρέηΙΟΒΕ