Έντονη ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων

Όπως αναφέραμε και χθες, η μη αυστηρή τήρηση των μέτρων κατά την περίοδο των γιορτών, οδήγησε σε σημαντική άνοδο των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα τα οποία προσέγγισαν τα 1000. Τα στοιχεία αυτά ανησυχούν τους επιστήμονες οι οποίοι αναμένουν με αγωνία την πορεία της επιδημίας τις επόμενες 3 μέρες και δη τα επιδημιολογικά στοιχεία της Παρασκευής, ώστε να σχηματίσουν μια πιο συγκεκριμένη άποψη για το πόσο θα πρέπει ακόμη να διατηρηθεί το lockdown.

Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τακτική σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου εμβολιασμού «Ελευθερία» σημείωσε: “Θα έχουμε δύσκολους μήνες μπροστά μας, το γνωρίζουμε καλά. Γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να χτίσουμε «τείχος» ανοσίας από τη μια στιγμή στην άλλη. Θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να εμβολιάσουμε ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού μας. Και επίσης γνωρίζουμε ότι μέχρι να συμβεί αυτό θα πρέπει να τηρούμε πολύ προσεκτικά τα μέτρα, όπως μας τα υποδεικνύουν οι ειδικοί”.

Συμπλήρωσε επίσης ότι: ” Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μια φάση όπου, ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών, είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τα δημοτικά μας σε πρώτη φάση. Αλλά για να μπορούμε να συντηρήσουμε και αυτό το επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας το οποίο είχαμε τις γιορτές και ενδεχομένως -γιατί όχι- να προχωρήσουμε και ένα βήμα παραπάνω, πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι αυτό υποστηρίζεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα”.

Χθες απόγευμα Τρίτης (5/1), ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 928 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων οι 326 στην Αττική, ενώ 405 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένα, και λίγο περισσότερα να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Όπως έχουν αναφέρει οι εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας, για να επιτραπεί η άρση των περιοριστικών μέτρων, θα πρέπει να δούμε κρούσματα στην Αττική χαμηλότερα των 100 και επίσης λιγότερες από 300 κλίνες ΜΕΘ να είναι κατειλημμένες. Όμως η κινητικότητα την περίοδο των εορτών η οποία τώρα αρχίζει να φαίνεται, αποτρέπει δραματικά μια τέτοια εξέλιξη.

Μάλιστα αν τώρα βλέπουμε πως κινούνταν η επιδημία πριν από 10-12 ημέρες, δηλαδή τις παραμονές των Χριστουγέννων. Με την αύξηση της κινητικότητας του δρόμους αλλά και τις πολυάριθμες συναθροίσεις αρκετών ατόμων σε εσωτερικούς χώρους που ακολούθησαν, είναι βέβαιο ότι η πορεία των νέων κρουσμάτων στη βάση της διενέργειας 30.000 τεστ ημερησίως θα είναι αυξητική το επόμενο δεκαήμερο.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό διαπιστώνεται και το γεγονός ότι αύξηση κρουσμάτων εντοπίζεται στο κέντρο της Αττικής, όπου διαμένει μεγάλος αριθμός πολτών και μάλιστα σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Το ρίσκο της Κυβέρνησης να ανοίξει τα σχολεία τα οποία θα αυξήσουν επίσης την κινητικότητα, ίσως να τροφοδοτήσει εκ νέου την έξαρση της επιδημίας. Την ίδια ώρα, φαίνεται έως και αδύνατο να ανοίξει άμεσα, δηλαδή την ερχόμενη εβδομάδα, κάποιο άλλο κομμάτι της οικονομίας και της κοινωνίας.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς να επισημάνουμε ότι έως χθες το απόγευμα, είχαν εμβολιαστεί 16.365 άνθρωποι, ενώ το απόθεμα που διατίθεται στις ειδικά διαμορφωμένες αποθήκες οι οποίες λειτουργούν για τις ανάγκες της επιχείρησης «Ελευθερία» ανέρχεται σε 150.850 δόσεις.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςκρούσματακορονοϊόςεπιδημιαΕΟΔΥ