Μετρητοίς στο εξής οι εξετάσεις για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Νέα μορφή παίρνει τώρα η κινητοποίηση στα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια και το εξωνοσοκομειακό τμήμα των ιδιωτικών κλινικών, μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό (εδώ).

Οι μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης του ιδιωτικού τομέα μετά την τριήμερη αποχή τους ανοίγουν τις πόρτες τους στους ασφαλισμένους, οι οποίοι όμως θα πρέπει να καταβάλλουν το 85% της αξίας των παραπεμπτικών τους – ποσό το οποίο εισπράττουν οι ιδιώτες πάροχοι από τον ΕΟΠΥΥ.

Το υπόλοιπο 15% που αφορά συμμετοχή του ασφαλισμένου, οι πάροχοι αποφάσισαν να το χαρίσουν στους ασφαλισμένους, καθώς οι τελευταίοι θα αναγκαστούν να υποβάλλουν το παραπεμπτικό μαζί με την απόδειξη εκτέλεσης της εξέτασης στον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να πληρωθούν το ποσό που δικαιούνται.

Με τον τρόπο αυτό, οι πάροχοι σκοπεύουν να “αποσπάσουν” το ποσό που υπολείπεται και το οποίο δεν μπορεί να ανευρεθεί από τους δημόσιους λογαριασμούς.

Εξαίρεση από την απόφαση αυτή αποτελούν οι καρκινοπαθείς και άλλοι ασθενείς με πολύ σοβαρά χρόνια νοσήματα, για τους οποίους τα παραπεμπτικά θα γίνονται δεκτά.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου, επιχειρείται ουσιαστική αναστολή παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ μέχρι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που οδηγεί σε λουκέτο εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα.

Το συντονιστικό όργανο της κινητοποίησης, στη σημερινή συνεδρίασή του αποφάσισε ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί το πρόβλημα με την επιβολή του clawback, τότε οι ιατρικοί σύλλογοι και οι επιμέρους ενώσεις των φορέων θα προχωρήσουν σε καταγγελία των συμβάσεών τους με τον ΕΟΠΥΥ.

Διαγνωστικά Κέντρακινητοποίησηιδιωτικές κλινικές