Νέα έκπληξη για τις φαρμακευτικές με πιθανή αύξηση των ποσοστών rebate

Ιδιαίτερα πιθανή θεωρείται για μια ακόμη φορά η μετατροπή μέρους του “clawback” που επιβαρύνει τις φαρμακευτικές εταιρείες, σε “rebate” προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για τους οποίους έχει δεσμευτεί η χώρα έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης – RRF. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φαρμακευτική αγορά φαίνεται ιδιαίτερα ανήσυχη αν συμβεί αυτό, καθώς δημιουργείται ένα ιδιαίτερα σημαντικό εμπόδιο για την εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι με τροπολογία που είχε ψηφιστεί στα μέσα Μάϊου, θεσπίζονταν αλλαγές στο λεγόμενο “πολυώνυμο Μπερσίμη”, το μαθηματικό τύπο υπολογισμού των rebate, με την εισαγωγή 5% rebate, υποχρεωτικής έκπτωσης δηλαδή, για τα Φάρμα Υψηλού Κόστους και 3% για τις ομάδες φαρμάκων υψηλής δαπάνης, που αναμένονταν να αφορά σε κατηγορίες με άνω των 20 εκατ. ευρώ κατανάλωση.

Η διάταξη για το 5% θεσπίστηκε με την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης και αναμένονταν και κάτι αντίστοιχο για το rebate 3%. Όμως μάλλον τα πράγματα δεν φαίνεται να προχωρούν έτσι.

Μάλιστα έντονος είναι ο προβληματισμός μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών σχετικά με την πρόθεση του Υπουργού Υγείας να προσθέσει το 3% στο υπάρχον 5%, δηλαδή να θεσπίσει ένα συντελεστή rebate 8% -ίσως και για το σύνολο των φαρμάκων- όταν αρχικά η σκέψη ήταν κάποια φάρμακα να επιβαρυνθούν με rebate 5% και κάποια με 3%.
Όπως έχουν τονίσει σταθερά οι εταιρείες, τα βασικά ζητήματα στο μέτωπο της δαπάνης είναι η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση από τους γιατρούς σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση της υγείας. Να υπενθυμίσουμε δε ότι τα τελευταία 3 χρόνια η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη παραμένει σταθερή, ενώ η πραγματική δαπάνη το τελευταίο 12μηνο έχει αυξηθεί κατά 8%.

Σε δυσθεώρητα ύψη το clawback

Να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αγοράς, το clawback για το 2022 αναμένεται να ξεπεράσει ακόμη και τα 1,7 δισ. ευρώ, ένα δραματικό νούμερο. Ειδικά το εξωνοσοκομειακό clawback φλερτάρει σε επίπεδα ρεκόρ τη στιγμή που θα πρέπει να μειωθεί σε σχέση με το 2020 ώστε η χώρα να πετύχει το στόχο του RRF, το οποίο ζητά σε πρώτη φάση μείωση κατά 50 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.

Να αναφέρουμε δε ότι η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ το πρώτο εξάμηνο του 2022, είναι της τάξης των 913 εκατ. ευρώ και μετά την αφαίρεση των σχετικών εκπτώσεων προκύπτει clawback 580 εκατ. ευρώ.

Εκτιμάται λοιπόν, ότι το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για το 2022 ξεπερνάει τα 4 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 2,42 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στα φάρμακα κοινότητας και 1,59 δισ. ευρώ τα φάρμακα 1Α/1Β. Προκύπτει λοιπόν υπέρβασης, της τάξης του 1,9 δισ. ευρώ, με το clawback να υπολογίζεται για φέτος  στο περίπου 1,3 δισ. ευρώ.

ΕΟΠΥΥclawbackrebateφαρμακευτική δαπάνη