Νέα θετική λίστα: Δύο προσθήκες, δύο … απώλειες και ενστάσεις

Με δύο επιπλέον νέα γενόσημα κατά της υπερλιπιδαιμίας “εμπλουτίστηκε” η τελευταία θετική λίστα που εκδόθηκε από το υπουργείο Υγείας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των φαρμάκων που “πέρασαν” από την Επιτροπή Αξιολόγησης σε 22.

Στα 20 φάρμακα προστέθηκαν ακόμη δύο γενόσημα, ένα εζετιμίμπης και ενός συνδυασμού εζετιμίμπης με σιμβαστατίνη

Όμως, “στη διαδρομή” για την ενσωμάτωση της τελευταίας απόφασης του υπουργού τόσο στη θετική λίστα των φαρμάκων υψηλού κόστους του ν. 3816, όσο και στη συνολική θετική λίστα των φαρμάκων κοινότητας (ανάλογα πού εντάσσεται το κάθε νέο σκεύασμα), δύο μορφές πολύ γνωστής στατίνης αναφοράς, “έκαναν φτερά”, προφανώς από λάθος στην … πληκτρολόγηση, αφού το φάρμακο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα σε άλλη μορφή, συσκευασία και περιεκτικότητα… (Οι δύο θετικές λίστες που αναρτήθηκαν στον ΕΟΦ επισυνάπτονται εδώ και εδώ).

Ενστάσεις

Σε κάθε περίπτωση οι φαρμακευτικές έχουν περιθώριο να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους, μέχρι αύριο το μεσημέρι, ηλεκτρονικά στον ΕΟΦ, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις λαθών.

Πάντως συζητήσεις παραγόντων της φαρμακευτικής αγοράς, επισημαίνουν ότι οι φάκελοι στην Επιτροπή Αξιολόγησης είναι πάνω από 200, δηλαδή ισάριθμα φάρμακα βρίσκονται σε αναμονή για έγκριση, με αποτέλεσμα στην παρούσα χρονική στιγμή να έχει εγκριθεί μόλις το 10%. (Σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ και εδώ).

Σιωπηρή απόρριψη

Ταυτόχρονα είναι γνωστά τα προβλήματα στελέχωσης και ελλείψεων εξωτερικών αξιολογητών, με αποτέλεσμα η διαδικασία να καθυστερεί. Από τις καθυστερήσεις αυτές όμως, τουλάχιστον το ένα τέταρτο των αιτήσεων – περίπου 50 φάρμακα – βρίσκονται στο όριο ή έχουν ξεπεράσει το εξάμηνο και υπάρχει κίνδυνος να μην αποδοθεί σε αυτά επιπλέον χρόνος εξαιτίας της καθυστέρησης της επιτροπής, αλλά να θεωρηθεί ότι απορρίφθηκαν σιωπηρά.

Το συγκεκριμένο σημείο της όλης διαδικασίας έχει διαπιστωθεί ότι χαρακτηρίζεται από μια ασάφεια και μπορεί να προκληθεί σύγχυση οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί, καθώς από το υπουργείο σε πολλές περιπτώσεις έχει δηλωθεί ότι “παγώνει” ο χρόνος.

Αυτό που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι το πότε συμβαίνει αυτό (“παγώνει” ο χρόνος) και πότε πράγματι έχει υπάρξει σιωπηρή απόρριψη, με αποτέλεσμα πολλές εταιρίες να σπεύδουν σε αλληλογραφία με την Επιτροπή Αξιολόγησης ώστε να βεβαιώσουν ότι όντως συμβαίνει το πρώτο και δεν θα βρεθούν προ εκπλήξεως με το φάρμακό τους να έχει απορριφθεί σιωπηρά.

θετική λίσταενστάσειςΕπιτροπή Αξιολόγησης