Στα “χαρακώματα” γιατροί και ΕΟΠΥΥ για το δυσβάστακτο clawback

Κλειστά θα είναι για το επόμενο τριήμερο 23-25 Μαΐου τα ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια λόγω της κινητοποίησης των Ιδιωτικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που διαμαρτύρονται για τις υπέρογκες υποχρεωτικές επιστροφές στις οποίες υποβάλλεται ο κλάδος, εξαιτίας των πολύ χαμηλών πιστώσεων που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των ασφαλισμένων του.

Απειλή

Πέρα όμως από τη διαμαρτυρία των γιατρών και φορέων της πρωτοβάθμιας περίθαλψης για το υπέρογκο clawback, η Συντονιστική Επιτροπή φορέων που μετέχουν στην κινητοποίηση, εξέφρασε “την αγανάκτησή της, για την κατάπτυστη ανακοίνωση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ Β. Πλαγιανάκου, ο οποίος επιχειρεί να απειλήσει τον ιατρικό κόσμο, προκειμένου να μην ασκήσει το δημοκρατικό δικαίωμα της αποχής από τα καθήκοντά του κατά την τριήμερη κινητοποίηση που έχει προκηρυχτεί”. (Σχετικό δημοσίευμα Healthmag, εδώ).

Οι Πανελλήνιες Ομοσπονδίες Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.) και Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (Π.Ο.Σ.Κ.Ε), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ.) και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝ.Ι.ΔΙ.), που αποτελούν τη συντονιστική επιτροπή, δήλωσαν πως θα εξαντλήσουν όλα τα νόμιμα μέτρα, για να διασφαλίσουν “το δικαίωμα στην απεργία που αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας”.

Υπογράμμισαν μάλιστα, ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ έχουν ενημερωθεί επανειλημμένως εδώ και καιρό, για την τραγική κατάσταση, στην οποία οδηγούνται τα Διαγνωστικά Εργαστήρια, Πολυϊατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα και Κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, τα οποία κινδυνεύουν πλέον με λουκέτο. Πρόσθεσαν δε, ότι “Ωστόσο κωφεύουν προκλητικά στις εκκλήσεις μας και εξακολουθούν να δημεύουν παράλογα και αυταρχικά με το clawback και το rebate, το 70% των εισοδημάτων των Κλινικοεργαστηριακών Ιατρών και των Πολυϊατρείων”.

Οι εκπρόσωποι των φορέων επεσήμαναν, ότι η τριήμερη προειδοποιητική κινητοποίηση αποτελεί διαμαρτυρία και για τη συνολική κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αφορά αποχή από όλες τις υπηρεσίες και κλείσιμο των Διαγνωστικών Εργαστηρίων, Πολυϊατρείων, Διαγνωστικών Κέντρων και Κλινικοεργαστηριακών ιατρών και όχι μόνο την εκτέλεση των παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ το διάστημα 23-25 Μαΐου 2019.

Καταλήγοντας δήλωσαν: “Θα δώσουμε μάχη για την επαγγελματική και επιστημονική επιβίωση του ιατρικού κλάδου και τη διασφάλιση αξιόπιστων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τον ασθενή”.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Από την πλευρά της η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ που εκπροσωπεί τους συμβεβλημένους ιατρούς του Οργανισμού, δηλώνοντας τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση, σημείωσε ότι τα ιατρεία και τα διαγνωστικά εργαστήρια θα είναι κλειστά, με το κόστος της απεργίας να βαραίνει αποκλειστικά τους ιατρούς.

Τόνισε ότι ο ιδιωτικός διαγνωστικός τομέας της χώρας βιώνει ένα μακροχρόνιο θέατρο του παραλόγου, όπου δυσβάσταχτα κουρέματα rebate και clawback εξανεμίζουν το 70-80% της αποζημίωσης των δεδουλευμένων αμοιβών, εξηγώντας ότι “αυτό σημαίνει ότι οι αναγραφόμενες τιμές στα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ είναι εικονικές και δεν καταβάλλονται στους ιατρούς”.

Και συνέχισε: “Ως επιστήμονες έχουμε χρέος απέναντι στην κοινωνία να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία των πολιτών με υπευθυνότητα και αξιοπιστία στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που αφορά την πρόληψη, τη διάγνωση και την παρακολούθηση των ασθενών. Και αυτό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί σε συνθήκες ακραίας και σκόπιμης υποχρηματοδότησης.

Σε περιβάλλον υπερπλεονασμάτων, η δημιουργική λογιστική του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Πολάκη για αύξηση των παροχών με μειούμενους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, αποτελεί μαγική συνταγή «αυτοκτονίας» της δημόσιας υγείας της χώρας.

Ενημερώνουμε ότι υπάρχει συντριπτική δήλωση συμμετοχής (πάνω από 95%) των ιατρών στην απεργία, στις περισσότερες περιοχές της χώρας και διαβεβαιώνουμε ότι δεν μας αγγίζει καμία απειλή του Υπουργού ή του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ.

Είναι αντιληπτό πλέον σε όλους τους πολίτες ότι δεν είναι εφικτή η διενέργεια εργαστηριακής εξέτασης ή ιατρικής πράξης χωρίς αποζημίωση διότι υπάρχει ανελαστικό κόστος. Παράλληλα είμαστε οικογενειάρχες εργαζόμενοι επιστήμονες που επιλέξαμε να μείνουμε και να στηρίξουμε τη χώρα μας, προσφέρουμε πολυάριθμες θέσεις εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού και συμβάλλουμε ενεργά στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, παρακολουθούμε άναυδοι τη σκόπιμη διάλυση και απενεργοποίηση του ανώτατου θεσμικού οργάνου του ΠΙΣ, δηλώνουμε απερίφραστα ότι αναγνωρίζουμε τη νόμιμα εκλεγμένη διοίκησή του.

Όσο το Υπουργείο Υγείας επιλέγει το δρόμο της απαξίωσης του ιατρικού κόσμου, άλλο τόσο εμείς με οποιοδήποτε “μέσο” δε θα ανεχθούμε τον εκβιασμό, τον μακροχρόνιο εμπαιγμό και την «παρανοϊκή» επιστράτευση των εισοδημάτων μας“.

Καταλήγοντας η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ σημειώνει “Κλείνουμε τα ιατρεία μας, γιατί μας τα κλείνουν!”.

απεργίαΕΟΠΥΥclawbackΕΝΙ - ΕΟΠΥΥΔιαγνωστικά ΚέντραΠΦΥ