13 αιτίες που μπορούν να σκοτώσουν το σεξ

Στρες 

Το άγχος στη δουλειά, στο σπίτι ή στις σχέσεις μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε. Το να μάθετε πώς να το χειρίζεστε με υγιεινό τρόπο βοηθάει πραγματικά. Μπορείτε να κάνετε πολλά μόνοι σας και ένας σύμβουλος ή γιατρός μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Προβλήματα συντρόφου

Τα προβλήματα με τον σύντροφό σας είναι από τις κορυφαίες αιτίες που μειώνουν την  σεξουαλική ορμή. Προσέξτε τις συνέπειες από καυγάδες, κακή επικοινωνία, αίσθημα προδοσίας ή άλλα θέματα εμπιστοσύνης. Εάν είναι δύσκολο να επιστρέψετε σε καλό δρόμο, απευθυνθείτε σε έναν σύμβουλο ζευγαριών.

Αλκοόλ

Ένα ποτό μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πιο ανοιχτοί στο σεξ. Αλλά το πολύ αλκοόλ μπορεί να μουδιάσει τη σεξουαλική σας ορμή. Το να είσαι μεθυσμένος μπορεί επίσης να είναι ένα τέρμα για τον σύντροφό σου. Εάν δυσκολεύεστε να πίνετε λιγότερο, αναζητήστε βοήθεια.

Πολύ λίγος ύπνος

Εάν το σεξουαλικό σας ερέθισμα έχει εξαφανιστεί, ίσως δεν κοιμάστε αρκετά. Πηγαίνετε για ύπνο πολύ αργά ή σηκώνεστε πολύ νωρίς; Έχετε κάποιο πρόβλημα ύπνου όπως δυσκολία να πέσετε ή να κοιμηθείτε ή μια κατάσταση όπως η άπνοια ύπνου; Οτιδήποτε μπλέκει με μια καλή νυχτερινή ξεκούραση μπορεί να μπερδευτεί με το σεξ. Η κούραση εξουδετερώνει τα σέξι συναισθήματα. Ασχοληθείτε με τις συνήθειες ύπνου σας και αν αυτό δεν σας βοηθήσει, μιλήστε με το γιατρό σας.

Νέο μωρό

Δεν χάνετε τη σεξουαλική σας ορμή όταν γίνετε γονιός. Ωστόσο, χάνετε λίγο χρόνο για να είστε κοντά με τα παιδιά. Προσλάβετε μια μπέιμπι σίτερ για να κερδίσετε λίγο χρόνο με τον σύντροφό σας. Μην ξεχνάτε οτι είστε ζευγάρι και όχι μόνο γονείς.  

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να μειώσουν την επιθυμία. Περιλαμβάνουν μερικούς από αυτούς τους τύπους φαρμάκων:
  • Αντικαταθλιπτικά
  • Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση
  • Αντισυλληπτικά χάπια (ορισμένες μελέτες δείχνουν μια σχέση, άλλες όχι)
  • Χημειοθεραπεία
  • Φάρμακα κατά του HIV

Η αλλαγή φαρμάκων ή δόσεων μπορεί να βοηθήσει — ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά και μην σταματήσετε ποτέ να παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο μόνοι σας. Ενημερώστε επίσης το γιατρό σας εάν η σεξουαλική σας ορμή σταματά αμέσως μετά την έναρξη λήψης ενός νέου φαρμάκου.

Δεν νιώθετε άνετα με το σώμα σας

Το να νιώθεις σέξι είναι πιο εύκολο αν σου αρέσει η εμφάνιση. Εργαστείτε για να αποδεχτείτε το σώμα σας όπως είναι σήμερα, ακόμα κι αν προσπαθείτε να αποκτήσετε φόρμα. Το να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας μπορεί να σας φτιάξει τη διάθεση. Εάν ο σύντροφός σας έχει χαμηλή εκτίμηση, διαβεβαιώστε τον ότι είναι σέξι.

Παχυσαρκία

Όταν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, η επιθυμία συχνά εξασθενεί. Μπορεί να είναι ότι δεν απολαμβάνετε το σεξ, δεν μπορείτε να αποδώσετε όπως θέλετε ή σας συγκρατεί η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Το να δουλέψετε για το πώς αισθάνεστε για τον εαυτό σας, με έναν σύμβουλο εάν χρειάζεται, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Προβλήματα στύσης

Οι άνδρες με ΣΔ (στυτική δυσλειτουργία) συχνά ανησυχούν για το πώς θα είναι σε θέση να έχουν σεξουαλική απόδοσή τους και αυτή η ανησυχία μπορεί να εξαντλήσει την επιθυμία τους. Η ΣΔ μπορεί να αντιμετωπιστεί και τα ζευγάρια μπορούν επίσης να εργαστούν για να μην επηρεάσει τη σχέση τους.

Χαμηλή τεστοστερόνη

Η ορμόνη «Τ», η τεστοστερόνη, τροφοδοτεί τη σεξουαλική ορμή. Καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν, τα επίπεδα Τ μπορεί να πέφτουν λίγο. Δεν χάνουν όλοι την επιθυμία για σεξ όπως συμβαίνει αυτό, αλλά κάποιοι το κάνουν. Πολλά άλλα πράγματα — από τις σχέσεις μέχρι το βάρος — επηρεάζουν επίσης τη σεξουαλική ορμή και τα επίπεδα τεστοστερόνης ενός άνδρα, επομένως δεν υπάρχει μια ενιαία απάντηση για όλους.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη μπορεί να σταματήσει την ευχαρίστηση σε πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του σεξ. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους για να λάβετε βοήθεια. Εάν η θεραπεία σας περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ενημερώστε το γιατρό σας εάν η σεξουαλική σας ορμή είναι χαμηλή, καθώς ορισμένα (αλλά όχι όλα) φάρμακα για την κατάθλιψη μειώνουν τη σεξουαλική ορμή. Μιλήστε για αυτό και με τον θεραπευτή σας.

Εμμηνόπαυση

Για πολλές γυναίκες, η σεξουαλική ορμή μειώνεται κατά την εμμηνόπαυση. Αυτό εν μέρει αφορά συμπτώματα όπως ξηρότητα κόλπου και πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Αλλά κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και είναι πιθανό να έχετε μια υπέροχη σεξουαλική ζωή μετά την εμμηνόπαυση, φροντίζοντας τη σχέση, την αυτοεκτίμηση και τη γενική υγεία σας.

Έλλειψη εγγύτητας

Το σεξ χωρίς να νιώθεις κοντά μπορεί να σκοτώσει την επιθυμία. Η οικειότητα είναι κάτι περισσότερο από το σεξ. Εάν η σεξουαλική σας ζωή είναι αδρανής, δοκιμάστε να περάσετε περισσότερο μη σεξουαλικό χρόνο μαζί, μόνο εσείς οι δύο. Μιλήστε, χουχουλιάστε, ανταλλάξτε μασάζ. Βρείτε τρόπους να εκφράσετε την αγάπηχωρίς να κάνετε σεξ. Το να έρθετε πιο κοντά μπορεί να ξαναχτίσει τη σεξουαλική σας ορμή.